чт. апр. 25th, 2024

Провал на супердоговорът между „Газпром“ и Китай

By energetic юни 17, 2011 #китай

Договор за доставка на руски газ за Китай между „Газпром“ и CNPC   няма да бъде подписан  днес  на Петербургския международен икономически форум, като предварително бе обявено .

„Този път нищо няма да подпишем“ – каза пред репортери заместник-председателят на „Газпром“ Александър Медведев.

Той също така призна, че на този форум няма да бъде подписано и ново четиристранно споразумение на акционерите на проекта „Южен поток“.

„Нищо няма да подпишем“, – каза Медведев.

За това съобщи „Интерфакс“.

Подписването на споразумение по тази мащабна сделка трябваше да бъде главното събитие на форума в Санкт Петербург. Руските власти дълго време анонсираха грандиозен проект за 30 години.
Преди днешния ден министър-председателят Владимир Путин лично съпроводи китайския лидер Ху Дзинтао в седалището на „Газпром“.

„Нека видим една от нашите водещи енергийни компании, а след това ще говорим“ – приветства китайския лидер Путин.
Путин бе  придружен от ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер и вицепремиера Игор Сечин.

Няколко часа преди това президентът Ху Дзинтао проведе преговори в Кремъл с президента Дмитрий Медведев.

На Русия и Китай е било необходимо да досъгласуват формула за цените на природния газ. „Газпром“ и китайската CNPC се готвят  да подпишат  30-годишен договор за доставки на газ за Китай.

На 31 май Сечин обяви, че Русия и Китай ще подпишат договор за газ за   30 години. Според договора се очаква да се доставят общо 68 млрд. куб. м газ годишно по два маршрута.

„До 10 юни „Газпром“ и CNPC  ще приключат преговорите и ще се подготвят за подписване на търговски договор“ – каза тогава  Сечин за посещението на Ху Цзинтао, като подчерта, че срокът на договора ще е най-малко 30 години.

Газета.Ru

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post