пт. апр. 19th, 2024

ДНЕС атакува в съда скока на енергийните цени

By energetic юни 27, 2011 #енергийните

Гражданско сдружение „ДНЕС“ се закани да обжалва пред Върховния административен съд евентуалното решение на ДКЕВР за увеличение на енергийните цени от 1 юли тази година.

От гражданското движение изразяват категоричното си несъгласие с увеличението на цените и поискаха мораториум върху тях, докато не бъде коригиран механизмът на ценообразуване.

„Без постигане на нужната прозрачност при определяне на стойността на услугите, българското общество не може да бъде убедено в тяхната целесъобразност и достоверност“, смятат от „ДНЕС“.

Те призоваха ДКЕВР да не се поддава на натиска на монополистите, а да изиска от тях прозрачност в ценообразуването и оптимизиране на производствените им разходи. Според експертите на „ДНЕС“ реалното увеличение за гражданите няма да е с 1-2%, а много повече.

Те припомнят, че се предвижда скок с 3% на цената за парно и с 5-10% на нощната тарифа за електроенергия. Освен това, покачването на цената на природния газ и на еленергията за фирмите с по 3-4% неизбежно ще се отрази на цените на всички стоки и услуги. Това прави обсъжданото решение на ДКЕВР напълно неприемливо, защото ефектите от него ще бъдат социално непоносими.

От „ДНЕС“ призовават: Спрете ценовия терор върху изнемогващите от натиска на икономическата криза граждани!“.

Според тях, след като вече 2 години цените непрекъснато растат, а доходите не помръдват, напълно неприемливо за гражданите е те едностранно да поемат ударите от икономическата криза, „осигурявайки комфорта на един или друг монополист“.

Колкото и символично да изглежда увеличението, то има сериозни социални измерения и всяка допълнителна стотинка в полза на монополистите тежи много повече, отколкото се опитват да ни убеждават“, смята Анжелика Цокова, член на Координационния съвет на „ДНЕС“.

Тя потвърди обявеното преди седмица намерение на „ДНЕС“ да организира граждански протест, ако ДКЕВР не се съобрази с аргументите на движението и утвърди нови цени на електро- и топлоенергията от 1 юли. „Крайно време е енергийният регулатор да защити позицията си на независим орган и да се вслуша в мнението и на потребителите“, бе категорична е Цокова.

http://news.ibox.bg/news/id_379577385

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post