пт. мар. 29th, 2024

Жалба срещу решението на ДКЕВР за увеличение на цените на електрическата енергия

Сдружения „Гражданско движение ДНЕС – общество на пострадалите“ и „Видовден“ внесоха жалба срещу решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за увеличение на цените на електрическата енергия от 1 юли.

Организациите настояват за отмяна на текстове от решението, засягащи цените за битовите потребители. Жалбата им е внесена във Върховния административен съд.

ДНЕС и „Видовден“ са на мнение, че решението на комисията е незаконосъобразно, поради допуснати съществени административно-процесуални нарушения. Като доказателство те изтъкват, че ДКЕВР се позовава на нерегламентирана процедура за определяне на цените на ел. енергията.

Според Закона за енергетика правилата за формиране на цените трябва да се съдържат в приетите от ДКЕВР Правила за търговия с електрическа енергия.

В решението си ДКЕВР отбелязва, че определянето на новите цени на ел. енергията е „въз основа на резултатите от текущото наблюдение  е констатирано, че по отношение на енергийните предприятия, регулирани чрез прилагане на метода „норма на възвръщаемост“, са налице обстоятелства за осъществяване на регулаторен преглед“.

Тези действия на Комисията и резултатите от тях би следвало да са подробно описани в неин официален документ. Такъв очевидно не съществува, не е разглеждан от Комисията и от участниците в общественото обсъждане, съответно – не е приложен към мотивите на оспорваното решение.

Нарушено е изискването на ЗЕ за провеждане на съдържателно обществено обсъждане на внесените от операторите искания, основано на достоверна и точна изходна информация. ДКЕВР неправомерно се е позовал на търговска тайна и не е предоставил достатъчно изходни данни. Фактически, заинтересованите лица са били препятствани да формулират предложенията си, с което проведеното „обществено обсъждане“ е напълно обезсмислено.

Съществуват несъответствия между цената за пренос, калкулирана от НЕК ЕАД, като преносно предприятие, и другите три преносни предприятия. Това различие не е обосновано от Комисията, а въпросните ценови компоненти се калкулират в крайната цена за битовите потребители.

В молбата си две сдружения настояват ВАС да извърши цялостна проверка на законосъобразността на решението на ДКЕВР и да го обяви за незаконосъобразно и да спре изпълнението на решението до произнасяне на съда.

Според вносителите на иска, ако своевременно не бъде спряно изпълнението на решението, при евентуална негова отмяна ще се създадат затруднения в калкулирането на стойността на консумираната енергия, както и практическа невъзможност за възстановяване на надвзети суми на повече от 2 млн. домакинства. Това ще причини значителна и трудно поправима вреда на битовите потребители, изтъкват двете сдружения.

http://news.ibox.bg/news/id_684417714

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post