вт. апр. 23rd, 2024

EVN България откри втория и най-голям за концерна EVN AG фотоволтаичен парк в България

Инвестицията в съоръжението до село Тръстиково, област Бургас, е на стойност 10 млн.лв. като планираното годишно производство е в размер на 2,4 млн. киловатчаса.

Днес  официално бе открит вторият фотоволтаичен парк на „Натуркрафт” ЕООД – дружество от групата на ЕVN България, развиващо проекти в областта на възобновяемите енергийни източници.

Фотоволтаичният парк се намира край село Тръстиково, община Камено, област Бургас и е с обща площ от 80 декара. Инвестицията в съоръжението с мощност 2000 kWp (киловатпика), е 10 млн. лева, като планираното годишно производство на електроенергия е в обем на 2,4 млн. киловатчаса. Изграждането на фотоволтаичния парк продължи три месеца в периода април-юли 2011г. При изграждането на соларното съоръжение са използвани близо 25 000 фиксирано позиционирани тънкослойни модули и централни инвертори, при което конфигурацията и дизайнът са оптимизирани максимално.

“Соларният парк, който откриваме днес е най-големият фотоволтаичен парк за концерна EVN AG като в него сме вложили опита, който натрупахме след отварянето на първия ни соларен парк в България край Сливен през 2010 г. Слънчевата централа в Тръстиково спестява 2000 тона вредни емисии годишно като от началото на юли 2011г. досега е произвела 218 хиляди киловатчаса електроенергия” заяви Калина Трифонова, управител на „Натуркрафт” ЕООД.

Проектът в с. Тръстиково е вторият за „Натуркрафт” ЕООД след изградената през 2010 г. слънчева централа в с. Блатец, община Сливен, която е на стойност 6 млн. лева и с мощност 836.7 kWp (киловатпика).

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post