чт. апр. 25th, 2024

Нямало връзка между рака на мозъка и GSM-ите

By energetic юли 28, 2011 #GSM #мозъка #рак

В безкрайния  спор   за това, причинява ли  рак използването на  мобилен телефон,  се появи поредното научно доказателства – няма връзка между мобилните телефони и рака при децата.

Европейски учени, публикуваха в списанието на Националния институт за рака данни от своите изследвания, фокусирани върху последиците от използването на мобилни телефони от деца и юноши, въз основа на предположението, че те могат да бъдат по-уязвими от възрастните , при  възможното въздействие на мобилните телефони върху здравето им.

Хиляда души са участвали в проучването, по време на което е правено сравнение на групи, потребители на мобилни телефони с диагноза рак на мозъка , с контролна  група, чиито потребителите са в добро здраве.

Авторите на изследването казват:  твърдението, че има непосредствен риск от това, че мобилните телефони предизвикват рак на мозъка при децата може да се изключи “ .

Общият извод: „Липсата на свързано въздействие / реакция, както по отношение на броя на използването на мобилни телефони, така и от гледна точка на локализацията на тумори, показва липса на причинно-следствена връзка. „

Три  предишни проучвания по темата:
Международната агенция на Световната здравна организация за изследване на рака (IARC) обяви резултатите от изследванията си за взаимовръзката  мобилни телефони / рак през май тази година,  наричайки мобилните телефони „вероятно канцерогенни за човека“.

Друго проучване, публикувано през февруари, открива,  че използването на мобилни телефони води до увеличаване на активността в някои зони на мозъка, но не успя да определи дали тези ефекти  причиняват някаква вреда, или дори , че е възможно те   да бъдат полезни до известна степен.

Миналата година, по-малко надеждно  изследване, което  частично е финансирано от фирмите, предлагащи безжична връзка, не откри доказателства за повишен риск от мозъчни тумори, свързани с използването на мобилни телефони.

Въпреки това, учените, участващи в проучването, признават, че резултатите не са убедителни.

Какво да кажем сега на потребителите на GSM-и?
Ако все още сте притеснени за неизвестните / невидими механизми на въздействие на тези апарати, тогава просто се присъединете към тийнейджърите от целия свят и по-често изпращайте текстови съобщения, отколкото да говорите по телефона.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post