ср. апр. 24th, 2024

България и Гърция избраха проектант за газовата си връзка

Гръцко-българската проектна компания  „Ай Си Джи Би“ (ICGB AD), която трябва да проектира, изгради и експлоатира газовата междусистемна връзка Гърция – България избра проектант на тръбата, съобщиха от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Британско-гръцкият консорциум  Penspen – C&M Engineering SA ще трябва да подготви техническия проект на интерконектора и неговата оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС).

Международният конкурс за проектант беше обявен в началото на годината. Изпълнението му ще започне в края на август и трябва да приключи през 2012 г., обясниха от БЕХ. С подписването на този договор проектът „Междусистемна връзка Гърция – България (IGB)“ започва практическата реализация на проекта. София и Атина имаха срок до края на тази година да започнат проекта,за да е изгубят европейското финансиране за него. Брюксел отпусна на двете държави 45 млн. евро. Общата стойност на проекта е 160 милиона евро.

Междусистеманата връзка между Стара Загора и Комотини се счита за част от газопровода Турция – Гърция – Италия (Брюксел разглежда идеята този газопровод да се обедини с трансевропейския „Набуко“). През него България ще може да получава каспийски газ, както и втечнено синьо гориво от терминалите в Гърция и Турция. Общата дължина на тръбата е 170 км, което е повече от предварително обявената отсечка. Според първоначалния вариант тръбопровода трябваше да свързва Комотини с Димитровград. Преносният капацитет е 3 млрд. куб.м годишно с възможност за увеличение до 5 млрд. куб.м. и реверсивен поток. Очаква се тръбата да бъде пусната в експлоатация с година закъснение през 2014 г..

Компания „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB AD) е основана на 5 Януари 2011 г. в София с цел изграждане и експлоатация на тръбопровода. Акционери в нея са „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (50%) и IGI Poseidon SA (50%), в която равно участие имат „Обществена Газова Корпорация на Гърция“ (DEPA) и италианската Edison.

Консорциум Penspen Ltd – C&M Engineering S.A са работили заедно по различни газови проекти в региона, обясняват от БЕХ. Британската Penspen е координатор на инженерните работи по проекта „Набуко“. Гръцката C&M Engineering S.A е предоставяла консултантски услуги преди всичко в Гърция в сферата на енергетиката и горивата.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/08/12/1138159_bulgariia_i_gurciia_izbraha_proektant_za_gazovata_si/?ref=rss

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post