сб. апр. 20th, 2024

„Коммерсант“: Може да се очаква продължение на газовата война Москва- Киев

Президентите на Русия и Украйна, Дмитрий Медведев и Виктор Янукович не успяха да се споразумеят за цената на газа.
Според Комерсант, също така са останали нерешени въпросите и за перспективите за присъединяването на Украйна към Митническия съюз.
Според източници на изданието, правителствата на двете страни се подготвят за продължителна конфронтация и не се  изключва повторение на „газовата война“.

Янукович е започнал преговорите с намек за възможността да даде Русия на съд. Оглеждайки Олимпийското строителство в Сочи,  украинският президент е заявил пред репортери, че Москва и Киев трябва да „преразгледат цената на газа, без да се прибягва до съдебни процеси.“ За това, че има „достатъчно проблеми“ е заявил и Дмитрий Медведев.

Разговорите се проведоха при закрити врати и продължиха до късно вчера вечерта.

Споразумения  за природния газ   никой не се е и подготвял да подписва – на срещата не са присъствали нито ръководителят на Газпром Алексей Милер, нито   на „Нафтогаз“ Евгений Бакулин. „Има такава плетеница от противоречия, които   една среща не е в състояние да  да разреши“, – е съобщил източник на Комерсант в правителството.

Според него, едва ли можем да чакаме положителни резултати от заседанието на междудържавната комисия през септември.
„Ние сме вече започваме да се подготвяме психически за евентуално повторение на газовата война“ – потвърди източник от Киев.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post