чт. апр. 25th, 2024

Кириенко: Отказът на България от АЕЦ „Белене“ не е голяма загуба за „Росатом“

By energetic мар. 28, 2012

Ръководителят на „Росатом“ Сергей Кириенко не счита, че евентуален отказ на българските власти да се  строи атомната електроцентрала „Белене“ ще доведе до значителни загуби за корпорацията, но признава, че в проектът са вложени време и усилия.

„С един общ   портфейл на поръчките от 20 блока за ядрени електроцентрали, които сега има „Росатом „, отказът от една станция  е незначителна загуба, заяви Кириенко  пред  ИТАР-ТАСС. Само че в Белене „са вложени  немалко време и усилия, и, разбира се, ще бъде жалко, ако проектът не се реализира. „

Кириенко каза, че „позицията на Русия по този въпрос е чисто прагматичен.“ „Ако България реши да построи атомна електроцентрала, ние ще я строим.  Ако за България това не е необходимо, няма да строим.“ – поясни той.

Два дена преди това министър-председателят  Владимир Путин говори по телефона с българския си колега Бойко Борисов за съдбата на АЕЦ „Белене“. Засега окончателно решение не е  прието. Следващата седмица   новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще посети Москва, който ще информира руската страна за позицията на София.

Кириенко очаква, че консултациите окончателното ще изяснят какво  иска България. Този коментар на ръководителя на „Росатом“ бе даден само няколко часа преди заседанието на правителството на България, след което заместник-министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че София се е отказала  от руския проект за АЕЦ „Белене“.

Според източник на ИТАР-ТАСС, при  обсъждане на съдбата на българо-руските енергийни проекти, единственият проект, който има 100 процента подкрепа и от двете страни, е газопроводът „Южен поток“.

http://30dumi.eu/2012/03/kirienko-otkaza-t-na-ba-lgariya-ot-aets-belene-ne-e-golyama-zaguba-za-rosatom/

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post