Няма да се строи АЕЦ „Белена“, а газова централа (oбновено)

България се отказва да строи АЕЦ „Белене“, на площадката там ще се изгражда газова централа, съобщи в сряда след заседанието на Министерския съвет зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от Медиапул. Поръчаният за централата реактор ще бъде инсталиран в АЕЦ „Козлодуй“. По него страната ни има да плаща още около 100 млн. евро, кра дeн от ен ер джи допълни Горанов.

Всъщност се оказва, че новината е била съобщена първо на Иво Инджев лично от Борисов, което бе премълчано досега от доста „медии““. Цялата новина може да се прочете на неговия сайт ivo.bg: http://ivo.bg/2012/03/28/%D0%B0%D0%B5%D1%86%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D1%83%D0%BC%D1%80%D1%8F-2/

Премиерът Бойко Борисов отиде в президентството да съобщи решението на президента Росен Плевнелиев, който малко преди това се дистанцира от кра дeн от ен ер джи ядрения строеж, казвайки, че не се интересува от конкретни проекти.

Не е ясно кой ще изгражда газовата централа на мястото на АЕЦ „Белене“, но според неофициална информация тя се свързва с проекта за строеж на газопровода „Южен поток“.

Решението за отказа от втората ядрена централа идва след като първите очаквания кра дeн от ен ер джи бяха България да иска отсрочка за вземане на крайното си решение, тъй като още не са готови пълните анализи за рентабилността на проекта, които трябва да изготви консултантът на българското правителство за АЕЦ „Белене“ – британската банка HSBC.

До края на миналата седмица се твърдеше, че те още не са готови, за кра дeн от ен ер джи да се вземе на тяхна база икономически обосновано решение за съдбата на ядрения проект и затова вероятно ще се иска удължаване на изтичащия на 31 март 2012 г. срок за преговорите с руския изпълнител

Все още не са ясни аргументите, с които е взето решението за отказ от ядрения кра дeн от ен ер джи проект, както и какви ще са последиците за българската страна.

В началото на мандата на правителството на ГЕРБ – през 2009 г., тогавашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков изчисли, че при спиране на проекта страната ни ще трябва да плати компенсации за около 800 млн. евро на „Атомстройекпорт“.

Още кра дeн от ен ер джи преди разговора с Путин пък Борисов коментира, че не може с лесна ръка да се вземе решение за отказ от проект, в който вече са вложени 1.8 млрд. лв. Затова енергийни експерти очакваха, че страната ни ще иска отсрочка до проучване на появилата се преди два месеца оферта от американски инвестиционен кра дeн от ен ер джи фонд да влезе в проекта.

защищено INVITEXT