пт. апр. 26th, 2024

Eкоидеи за площадката на „Белене“

By energetic апр. 5, 2012 #площадката

Нови идеи за оползотворяване на площадката на АЕЦ „Белене“ лансира Национална коалиция „АЕЦ БелеНЕ“. Представителите й са провели конкурс и обявиха на пресконференция в БТА най-атрактивните предложения. Сред тях е идеята за превръщането на АЕЦ „Белене“ в производствена база на ВЕИ-технологии. Този проект предвижда площадката да се даде на фирми, които произвеждат оборудване, свързано с използването на възобновяеми енергийни източници.

Друга от атрактивните идеи е превръщане на площадката на „Белене“ в слънчева дунавска магистрала. Идеята е слънчевата магистрала да тръгне от Белене и да ангажира всички държави по поречието на Дунав. Очакванията са Австрия да се ангажира като анти-ядрена държава, Германия също би се включила, защото идеята предполага деатомизиране на цялото поречие на Дунав, а Румънските неправителствени организации ще се включат с радост, убедени са инициаторите.
Според тях идеята ще има интеграционен символизъм за сърбите. Очакванията са в идеята да се включат заводът в Силистра за слънчеви панели и идеята да допринесе за подкрепа на местния бизнес.

Друг интересен проект е превръщане на площадката в нископланински курорт „Айзенберг“ (Желязната планина). Това е курортен комплекс за зимни и летни спортове на открито и закрито на базата на площадката. Ще има бобслей, писти за ски-скокове, канали за кану-каяк, гребане, стени за катерене.

Сред предложенията е и създаване на площадката на „Белене“ на Музей на излишните технологии. Предвижда се изграждането на инсталации на ненужни технологии, включително макети на реакторната зала, разрез на реактор и турбини, зала – Панорама на ядрените катастрофи, експонати от Чернобил, Фукушима, Хирошима, подземен макет на дългосрочно хранилище на ядрени отпадъци и др.

http://news.ibox.bg/news/id_320124768

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post