чт. апр. 18th, 2024

Великобритания, Франция, Полша и Чехия искат дотации за атомните централи

Няколко страни от ЕС искат промени в отношението към ядрената енергия в Европейския съюз. Великобритания, Франция, Полша и Чешката република, излязоха с предложение при  изграждане на нови атомни електроцентрали да им се оказва същата финансова помощ от Европейския съюз, с която се ползва програмата за преход към възобновяеми енергийни източници, съобщава в петък, 13 април, вестник „Зюддойче цайтунг“.


Благоприятни условия за развитието на енергийния сектор, следва да се създават „независимо от технологиите, използвани в него“,  се казва в документа, който  четирите  държави ще внесат за разглеждане през следващата седмица пред министрите на икономиката на ЕС.

Според вестника, четирите държави-членки на ЕС не само ще субсидират строежа на атомни електроцентрали, но и продажбата на електрическа енергия, произведена от тях. Решението по този въпрос може да бъде взето в края на юни на следващата среща на върха на ЕС в Брюксел.

Еврокомисарят за енергетиката  Гюнтер Йотингер обяви готовност „да се обсъдят различни предложения“  и да се изслушат възгледите на други страни от ЕС, съобщава АФП. В допълнение  Йотингер обеща през юни да представи  свои предложения за развитието на алтернативна енергия.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post