сб. апр. 20th, 2024

Лагард: Скок в цената на петрола от 30 % при спиране на доставките от Иран

By energetic апр. 18, 2012 #цена

Световните цени на петрола биха могли да увеличат с 20-30 процента в случай на нарушаване на доставките от Иран. Това съобщи днес във Вашингтон  директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

„Ясно е, че сериозно нарушение на доставките на петрол от Иран ще доведе до по-високи цени за определен период от време“ – цитира нейните думи иранската агенция Фарс. „Неочаквано и рязко покачване на цените ще има сериозни последици за световната икономика“, докато други страни-износителки не  запълнят тази празнота, подчерта Лагард.

Иран изнася   около 2,5 милиона барела петрол на ден, 65% от които отиват в Азия и 30% – в Европа. Ислямската република е вторият по големина производител  на въглеводороди след Саудитска Арабия сред страните от ОПЕК.

През последните месеци има увеличение на цените на петрола в резултат на решението на Иран да спре своите доставки за няколко страни в Европа в отговор на въведените от Европейския  съюз   санкции на Техеран заради ядрената програма на Иран. По-конкретно, „черното злато“ не се доставя вече на  френски и британски компании. Иран  обяви, че такива мерки могат да бъдат наложени и срещу други европейски страни.   ЕС употребява около 18% от експортирания от Иран петрол.

Петрол

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post