чт. апр. 25th, 2024

В Чернобил строят огромен саркофаг

By energetic апр. 26, 2012 #Чернобил

Строителство на херметичния купол на четвърти реактор на Чернобилската атомна електроцентрала,  споразумението за което беше подписано през 2007 г., най-накрая – с три години закъснение –  започва: саркофагът, който се планираше да бъде готов през 2012 г., ще бъде завършен не по-рано от есента на 2015, пише Le Monde.Цената  на проекта също скочи: от първоначалните 930 млн. евро до 1,54 милиарда евро, заделени основно от европейските страни, пише още вестникът. Самото изграждане на купола, доверено на  консорциума Bouygues и Vinci Novarka, ще струва 971 млн. евро вместо 430 милиона „Този проект   няма аналози в света – казва   директорът на Vinci Construction, отговорен за строителството в Чернобил, Жан-Пиер Добан.

– Разработката на този проект се оказа много по-трудна от очакваното и изискваше по-задълбочено проучване „Проектирането отне около милион часа  инженерен  труд.  Според Добан  всички детайли на конструкцията  са разработени от инженерите на Vinci самостоятелно, като се вземат предвид всички възможни случайности.

Повечето експерти се страхуват най-много от пожар, отбелязва кореспондентът   Седрик Пиетралунга. Разработената конструкция може да издържа на температури до 700 градуса, докато при пожар в затворено помещение може да е и до 1200 градуса. Въпреки това експертите казват, че под просторния купол   тези температури са невъзможни.

Друга трудност, с която е трябвало да се справят инженерите – монтажа на купола  само на 300 метра от реактора. За да  създадат подходящи условия за безопасността на своите работници, консорциумът е  обеззаразил девет хектара земя, като ги покрива с 30-см слой от бетон. В резултат на това 1 200 работници ще могат да работят без специална защита, а условията на строителството са класифицирани от  Bouygues и Vinci като стандартни, се казва в статията.

Веднага след като  купола  бъде монтиран и поставен на реактора,  ще се разглоби електростанцията, тъй като под развалините на 4-ти реактор  има десетки и  дори стотици тонове радиоактивни отпадъци. Мостовият  кран с дължина 100 м, строящ се сега в САЩ,  може да пренася товари по 50 тона и е в процес на изграждане, ще бъде инсталиран под купола след доставка до   Чернобил в края на 2013.

След това, на купола ще бъде изградена платформа, от която ще се управляват  роботите, които ще трябва да унищожат стария саркофаг и да извличат заразени материали. Все пак, това е  в сферата на отговорност на украинската страна, подчертават от Bouygues. Според експерти, никакви опити за утилизация не са възможни    по-рано от сто години.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post