ВМРО започва подписка за референдум срещу концесията на „Софийска вода”

На пресконференция днес общинският съветник от партията Ангел Джамбазки и юридическият съветник на ВМРО Карлос Контрера съобщиха, че идната седмица започва сформирането на инициативен комитет и процедура по закона за референдумите (ЗПУГДВМС) с питане: Да бъде ли прекратен договорът на „Софийска вода”.

Начинанието е част от кампанията на ВМРО „Водата в обществени ръце”.

При сформирането на инициативния комитет ще се търси широко гражданско и експертно представителство. Постоянни пунктове за събиране на подписи ще бъдат разположени на оживени места в столицата. В подписката могат да участват всички пълнолетни граждани с постоянен адрес в София. По закон в искането за референдум трябва да се разпишат 100 хиляди софиянци, за да бъде задължена общината да насрочи референдум по въпроса. Срокът, в който подписите трябва да бъдат събрани, е 3 месеца.

След като Столичният общински съвет, кметът и ДКЕВР не направиха нищо, сега е ред на столичани да се произнесат пряко, чрез допитване, искат ли този концесионер до 2025 г. или не, категоричен бе Ангел Джамбазки.

Звеното за концесионен контрол към общината е правило проверка и е констатирало, че наистина има неизпълнени клаузи по договора. Материалите от проверката са били предадени на ДКЕВР, но е странно защо държавните контролни органи действат като адвокати на концесионера и не са реагирали, недоумява зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в София.

Опасенията са, че при евентуално разваляне на договора общината ще дължи неустойка на концесионера. „Твърденията за това са различни. Въпреки че е публичен документ, никой не е виждал договора в пълния му вид. Сумата, за която може да претендира концесионерът, е  между 30 и 150 млн. евро“, информира Карлос Контрера. Той обаче посочи, че по действащия в момента договор, общината се е съгласила „Софийска вода“ да не й изплаща дивиденти и концесионна такса. Ако при развалянето на договора концесионерът претендира за неустойка, то тя може да бъде покрита от неизплатените дивиденти.

Ако бъде развален договорът, ВМРО ще внесе предложение кметът да възстанови общинското дружество „Водоснабдяване и канализация“, което е изпълнявало същите  функции преди сключването на договора със „Софийска вода“.

В годините ВМРО много пъти поставя въпроса за разваляне на концесията заради системни нарушения в договорите.

ВМРО критикува и подготвяните от управляващите изменения в Закона за водите.

Според Джамбазки измененията вероятно се правят с цел, за да се отдаде ВиК сектора на концесия. Текстовете позволяват един ВиК оператор на практика да монополизира целия сектор в страната.

Досегашният ни опит с концесиите на водата и с т.нар. водни сдружения е достатъчно печален, за да вярваме на добрата дума на „външните инвеститори”, коментира Джамбазки.

По думите на Карлос Контрера, в законопроекта липсва детайлна уредба относно задълженията на ВиК операторите, сроковете на договорите им, системите за водоснабдяване, ролята на т.нар. ВиК асоциации и техните правомощия като страна по договорите и т.н.

Имаме сериозни опасения, че могат да бъдат сключени неизгодни договори, които за години напред ще тежат на държавата, общините и гражданите, посочват от ВМРО.

Промените в Закона регламентират и орязване правомощията на общинските съвети при управлението на ВиК сектора. Общинските съвети са лишени от всякаква възможност за контрол и управление. За ВМРО това е удар върху местното самоуправление.

Според Карлос Контрера концесията на „Софийска вода” показва, че веднъж влязъл в концесията, ВиК операторът много трудно може да бъде контролиран за изпълнението на договора си.

Новият закон няма да донесе митичните инвестиции, в него има само пожелания, заявяват още представителите на ВМРО.

Според тях контролът по тези инвестиции вероятно ще бъде даден отново на ДКЕВР, а досега регулаторът не е показал особени успехи в тази дейност.

Трябва да се знае, че сегашното изливане на пари по документи уж за подобрение на услугата не означава нито по-добра ефективност, нито по-добро обслужване на потребителите. Това води само по-високи цени и проблеми за гражданите, обобщават от ВМРО.

18 май 2012 г.