пт. апр. 26th, 2024

В близкото бъдеще цената на петрола ще е $70 – 100

By energetic юни 9, 2012 #нефт #цена

Руската енергийна агенция отчита три основни фактора. Характеристиките на бюджетите на страните производителки на петрол,   разходите по добива и структурните реформи в развитите държави,  са една уникална комбинация от фактори, които няма да  позволят цените на петрола да паднат по-долу от 70 долара за барел, смята заместник-директорът на Руската енергийна агенция (РEA) Леонид Григориев.

Снижението на цените на петрола под $ 70-80 за барел прави производството нерентабилно, казва Григориев. Според експерта цената може да слезе и под $ 70 на борсите, но по отношение на инвестициите,  под тази отметка те  стават нерентабилни и това ще е стимул цените да се покачат.

Вторият важен фактор, който няма да позволи цената на черното злато да падне по-надолу – това е позицията на ОПЕК.

Средната цена, при която се балансират бюджетите на по-голямата част от страните износителки на петрол,  е 80-100 долара за барел, смятат в РEA.

Григориев дава пример от 2008 г., когато организацията намалява (от 28,5 до 25 милиона барела на ден) производствените квоти на петрола.

„Мисля, че те ще издържат на цена от $ 100 (за барел ), но ако тя падне до $ 40, както беше през 2008 г., те ще трябва да намалят производството.“

Въпреки това  намаляването на квотите на следващото заседание на ОПЕК, което ще се проведе на 14 юни, РEA не очаква.

Друг фактор, който поддържа цените в този коридор – е търпението на страните, които само консумират петрол, казва представителят на РEA. За тях високите цени на петрола означава по-високи високи разходи за предприятията и увеличение на инфлацията. А в същото врене това насърчава тези страни да се модернизират бързо и да преминават на“зелени“ технологии.

В допълнение, анализаторът припомня редица фактори, които потискат растежа на цените на петрола. Това е намаляване на напреженеито в ситуацията около Иран. Там  „явно няма война“, – каза Григориев.

В допълнение към това – „известен излишък“ от нефт на пазара се свързва с настъпването на лятото и ниската консумация на енергия.

http://30dumi.eu/2012/06/v-kratkosrochen-plan-tsenata-na-petrola-shte-e-70-100/

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post