пт. апр. 19th, 2024

EVN България: ВЕИ централи не спазват разпорежданията на ЕСО за ограничение на мощността с 40%

By energetic апр. 15, 2013

Анализът на EVN България Електроразпределение за дните, когато Електроенергийния системен оператор (ЕСО) издаде оперативни разпореждания за ограничаване на мощността на ВЕИ централи, констатира нарушения на нареждането във всеки един от трите дни 6,13 и 14 април 2013 г.

Констатациите сочат, че за определени часове в дните на ограничения са установени централи, които са ограничили производството си с по-малко от 40%. Както дружеството вече обяви, в изпълнение на оперативни разпореждания от ЕСО, EVN България Електроразпределение разпореди на всички фотоволтаични и вятърни електрически централи в Югоизточна България с присъединена мощност над 30 kW, да ограничат мощността си с 40% за времето от 11:00 до 17:00 часа на 13 и 14 април 2013 г.

Същият принцип вече беше приложен и на 6 април 2013 г., когато отново дружеството получи оперативно разпореждане от ЕСО. Целта на действията е поддържане на баланс между производство и потребление на електроенергия в страната. Анализът на ограничението за посочените три дни сочи, че общо 624 ВЕИ централи с мощност над 30 kW, присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството, следва да изпълняват оперативни разпореждания на ЕСО за намаление на мощността в посочения времеви диапазон. Според анализът на дружеството:

* И в трите дни – 6,13 и 14 април 2013 г. – са регистрирани ВЕИ производители, които са ограничили производството си с по-малко от 40% за период повече от 3 часа. Това са 27 броя ВЕИ централи.

* Производители, които са ограничили производството си с по-малко от 40% за период повече от 3 часа в два дни. Това са 76 броя ВЕИ централи.

* Производители, които са ограничили производството си с по-малко от 40% за период повече от 3 часа в един ден.

Това са 199 броя ВЕИ централи. Както EVN България Електроразпределение вече уведоми, в случаите, когато е установено неизпълнение на оперативното разпореждане от даден обект, дружеството преустановява достъпа на този обект до електроразпределителната мрежа за времето на ограничението.

Посочените нерегламентирани действия от страна на някои ВЕИ производители представляват нарушение на редица нормативно-установени задължения. В допълнение регистрираните отделни действия от някои ВЕИ производители с цел самовключване могат да доведат до опасност от повреди на електросъоръжения, като същевременно са и потенциална заплаха за човешки живот.

30 думи

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post