Паунов: Показахме на ЧЕЗ, че могат да бъдат поставени на място

Мисля, че дадохме ясна заявка на ЧЕЗ, че могат да бъдат поставени на място, при положение че не искат да спазват българското законодателство. Това заяви в предаването „Нещо повече“ кметът на Кюстендил Петър Паунов, който е единственият кмет, който официално заяви, че ръководството на ЧЕЗ България трябва да престане да се държи като колонизатор и монополист. Той изпрати официално писмо до ръководството на ЧЕЗ, с което отправи молба те да се държат като субект на българското гражданско право и българското търговско законодателство.

До момента имаше една репресия върху всички абонати и нямаше отношение като към граждански партньори, каквито трябва да бъдат две страни по един договор. Имаше реална заплаха да ескалира сериозно напрежението, особено при опити да бъдат изключвани граждани, които не са съумели своевременно съобразно сроковете на ЧЕЗ да заплащат сметките си.

Освен че нямаше подобна реакция, веднага се дадоха възможности за разсрочване на голяма част от сумите. Официално, поне в последните 2 месеца, на фактурите на ЧЕЗ вече няма онова заканително изречение, което казва, че ако своевременно не сте заплатили, доставката на енергия ще бъде прекратена. Благодарение на нашата настойчивост беше създадена и длъжността енергиен омбудсман към дружеството.

Община Кюстендил оказва и правна помощ за всеки, който мисли, че има проблем в сметките си за ток. Битката ни с монополите, и то на юридическия терен, до момента сме я спечелили, категоричен е Паунов.

http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Current/NeshtoPoveche/economics/Bulgaria/Pages/2204paunov.aspx