сб. апр. 20th, 2024

НЕК с 1,9 млрд. лв дългове, пълен хаос в енергетиката

By energetic юни 30, 2013 #дългове

В момента НЕК ( Национална електрическа компания) се намира в критично финансово състояние, като задължението на дружеството е в размер на 1,9 милиарда лева.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция, на която очерта седем тежки проблема в българската енергетика и бе категоричен, че ако не бяха приети промените в Закона за енергетиката, още от утре всички заводски топлофикационни дружества щяха да спрат да работят.

От тези 1,9 млрд. лева НЕК дължи 755 милиона лева към БЕХ, 320 милиона към АЕЦ „Козлодуй“, 115 милиона към ТЕЦ „Марица-Изток 3″, 115 милиона лева към ТЕЦ „Марица-Изток 1″, 110 милиона към ВЕИ производители, 60 милиона към топлофикационни дружества, 40 милиона лева към заводски централи и още 60 милиона за доставки и услуги.

Вторият посочен от Стоилов проблем е разделянето на ЕСО от НЕК, което е в ангажиментите ни като страна членка на Европейския съюз и задължението да отговорим на Третия енергиен либерализационен пакет, тоест да разделим електропреносната мрежа от системния оператор.
Срокът това да бъде свършено изтича днес и още от утре сме в нарушение на споразумението, което означава, че НЕК трябва да плаща по наказателна процедура 9000 лева на ден.

Министър Стойнев обясни, че акциите на ЕСО не са вписани в полза на БЕХ, въпреки че в края на месец април тази година те са отписани от НЕК. Не са предприети действия за прехвърлянето й, а с протокол на Съвета на директорите на БЕХ от 27 май 2013 година е променен уставът на ЕСО и освободен тогавашният Съвет на директорите, което по думите на министъра, на практика означава съзнателно блокиране на процедурата.

Тази седмица ЕСО ще предприеме процедура за вписване на новия устав и ще започне процесът по разделянето и прехвърлянето на акциите към БЕХ, като според Стойнев, до три месеца тази процедура може да бъде завършена. Евентуалните глоби, които България трябва да плаща са 300 хиляди лева месечно или общо 900 хиляди заради поредната „бомба“, оставена в ръцете на новото правителство, пресметна Драгомир Стойнев.

Енергийният министър разкри също така, че в АЕЦ „Козлодуй“ са провеждани търгове без предварително обявена долна граница и са договаряни цени от порядъка на 55 лева на мегават часа, а реално би следвало да е на 67 лева.
Така, по думите на Стойнев, определени фирми са изнасяли нереално евтин ток от България и са печелили на гърба на обикновения гражданин. Един и същи продукт от едно и също дружество се продава с разлика от 12 лева на мегават часа, от която се облагодетелстват определени фирми и свързаните с тях лица. По разпореждане на министъра търгът е спрян.

Централата трябва да продава на една и съща цена ел. енергията си за вътрешния и външния си пазар, тоест на пазарен принцип„, категоричен бе Стойнев, според когото в противен случай АЕЦ „Козлодуй“ сваля изкуствено цената на електрическата енергия, търгувана на българския пазар.

На 22 май 2013 година отново БЕХ вместо НЕК обявява търг за избора на консултант за извършването на консултантски услуги по изготвянето на анализ на дългосрочни договори на НЕК за изкупуване на електроенергия от американските централи ТЕЦ „Марица-Изток 1″ и „Марица-Изток 3″. Този търг е на стойност два милиона лева и също е разпоредено да бъде спрян, подчерта той.

Петият огромен проблем, по думите на Стойнев, е че на 17 април 2012 година Валентин Николов в качеството си на председател на Съвета на директорите на БЕХ е подписал договор за възлагане на управление на БЕХ с тогавашния изпълнителен директор Михаил Андонов. Според този договор Андонов има право да се разпорежда с дълготрайни материални активи на БЕХ в размер на 10%, без да иска разрешение от Съвета на директорите, обясни Стойнев.

Това е прецедент, на практика това му дава възможност да продаде всички язовири и каскади на НЕК. Дори министърът на икономиката и енергетиката няма такива права„, изуми се Стойнев.

Министърът е възложил проверка на договор за строителен надзор на АЕЦ „Белене“ в размер на 2 милиона евро, сключен по време на служебния кабинет, когато строителството на АЕЦ „Белене“ вече е било замразено.

На последно място Стойнев обърна внимание на така наречената добавка „Трайков“. Според него тя ощетява всички потребители и най-вече стопанските. „Странно защо първи от тази добавка са се възползвали от EVN„, заяви Стойнев и обясни, че според добавката всички потребители на мрежи, средно и ниско напрежение, плащат такса достъп върху инсталирана мощност, а не върху потребление, както според него би било по справедливо. Министърът заяви, че ще покани следващата седмица ДКЕВР да дискутират въпроса.

Призовавам президента Росен Плевнелиев да не се поддава на натиск и задкулисни игри и да даде „зелена светлина“ на новоприетите промени в Закона за енергетиката, тъй като не може повече да се работи по този начин и веднъж за винаги тази система трябва да заработи в интерес на българските граждани и българския бизнес, заключи министърът в края на пресконференцията.

По думите му, ако се бе запазил модела на служебния министър Асен Василиев, който Стойнев нарече „един от активните протестиращи“, десетки хиляди хора са щели да останат на улицата.

По-рано депутатът от БСП Явор Куюмджиев поясни, че народните представители са направили така, че ДКЕВР да не бъде политически придатък и в Закона да се даде шанс да може да поевтинее токът.

За да се балансира цялата енергийна система, трябва да се намерят резерви от намаляване на разходите, това значи, че някои хора, които досега са печелили огромни суми, вече няма да ги печелят, обясни Куюмджиев.

Той напомни, че с промените в Закона за енергетиката е отпушен износът за ток. Тези действия, според него, говорят, че депутатите са на прав път. „В голяма част от страната 60% от хората живеят на прага на бедността. Дори и с 5-10 лева да намалеят сметките за ток, за тези хора това са много пари“, уточни Явор Куюмджиев.

http://news.ibox.bg/news/id_1738361736

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post