чт. апр. 18th, 2024

Милиони от тока изтичат в офшорки

By energetic юли 7, 2013 #офшорки

„Промените в Закона за енергетиката засегнаха много интереси и лобита, които днес се опитват по всякакъв начин да възстановят досегашното статукво.“ С малки вариации тази мантра напоследък често се повтаря от представители на БСП, ДПС и „Атака“. Никой от политиците обаче така и не казва конкретно кои са бизнесмените, които те са „настъпили по мазола“. Без претенции за изчерпателност направихме собствено проучване и установихме, че всъщност най-засегнати ще са предимно хора, които са били близки до предишния кабинет на ГЕРБ, както и предприятията, чиито истински собственици са се скрили дълбоко в офшорни фирми.

 

На първо място от промените в енергийния закон ще пострадат т.нар. заводски централи, които се водят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) като комбинирано производство и получават високи преференциални цени, при все че за много от тях е спорно доколко са ефективни. Докато бе министър на енергетиката в правителството на ГЕРБ, Делян Добрев, а впоследствие и наследникът му в служебния кабинет Асен Василев неколкократно заявяваха, че собствениците на подобни мощности откровено хитруват.

Вместо да захранват с електроенергия собствената си дейност, те предпочитат да я пласират на държавата по преференциалните цени от 130-140 лв. за мегаватчас, а после купуват необходимите им количества от НЕК за 75 лв. и така реализират печалби. Сега с нормативните промени токът от заводските централи ще се използва първо за задоволяване на нуждите на съответното предприятие, а остатъкът ще се изкупува от оператора на енергийната ни система. Да видим обаче

кой стои зад въпросните компании

 

ТЕЦ „Свилоза“ например е на две офшорки с равен брой акции – „Соколекс“ Лтд, представлявана от Любомир Николов, и „Ай Ти Констракшън“ Лтд, която е с адрес на управление в американския щат Делауеър. Интересното е, че последната фирма се представлява от Илко Стилиянов Аков. Както в. „БАНКЕРЪ“ вече е писал, той е част от кръга комисионери в енергетиката, който „разцъфтя“ по време на управлението на ГЕРБ. В същия кръг влизат „АВВ Електрифициране“ на Бистра Стилиянова Акова, както и „Енерджи Маркет“, където прокурист е все същият Илко Стилиянов Аков. В бранша се говори, че двете компании са свързани с и бизнесмена Борислав Лоринков, който държи редица дружества с различен предмет на дейност.

Иначе ДКЕВР е определила на ТЕЦ „Свилоза“ една много хубава цена за тока, който произвежда чрез когенерация – 141.57 лева за мегаватчас. Най-актуалните данни в регистрите на енергийния регулатор за произведената от централата електроенергия са за 2011-а и те са за общо 25 238 мегаватчаса. Така, ако направим една условна сметка, излиза, че НЕК й е платила над 3.5 млн. лева.

Друга заводска централа, която ще усети промените в Закона за енергетиката, е „Биовет“ – Пещера. Тя е собственост на „Хювефарма“ АД, зад което пък стоят „Адванс пропъртис“ на братята Георги и Кирил Домусчиеви и регистрираната в Люксембург офшорка „Силвърспот инвестмънтс“. Самата централа може да се похвали с преференциална цена от над 184 лв. за мегаватчас, която при производство от 33 638 мегаватчаса (отново за 2011 г.) носи солидни приходи от над 6 млн. лева.

Собственикът на „Лукойл енергия и газ България“

 

също е фирма, регистрирана зад граница. Това е холандската „Лукойл Юръп Холдингс“ Б.В., а управител на ТЕЦ-а е руският гражданин Аркадий Чуркин. Тази централа също се радва на много висока цена за комбинираното си производство – над 205 лв. за всеки мегаватчас. ДКЕВР е преценила, че на нея може да се издаде сертификат за 141 203 мегаватчаса енергия, но без да са постигнати критериите, че тя се произвежда наистина високоефективно.

Конкретно зад ТЕЦ „Девен“ не стои кой да е, а белгийската корпорация „Солвей Соди“ – един от най-големите производители на калцинирана сода в света. Изпълнителен директор на компанията за България е Спирос Номикос, а в борда й е председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

При още една заводска централа – ТЕЦ „Брикел“, следите водят към чужбина. Акциите й са в ръцете на регистрираната на Сейшелите офшорка „Молер корп“, макар че за краен собственик се смята бизнесменът Христо Ковачки. За тази мощност енергийният регулатор е „присъдил“ примамлива тарифа от 127.8 лв. за мегаватчас. През 2011-а НЕК е купила от нея 405 296 мегаватчаса ток, което

по текущи цени прави над 50 млн. лева

 

Освен заводските централи от корекциите в енергийния закон ще се опарят и топлофикациите. Неслучайно при дебатите в ресорната парламентарна комисия по време на второто четене на норматива изпълнителният директор на столичното парно Стоян Цветанов заяви, че дружеството няма откъде да свие разходите си и да компенсира дефицита, ако бъде намалена цената, по която се изкупува произведената от него електроенергия по комбиниран способ. „Около 80% от цената на топлинната енергия е свързана с цената на горивната компонента – природния газ. Останалата част от тарифата е за работни заплати и отчисления за амортизации на съоръженията“, обясни той.

Като изключим софийската топлофикация, най-високата преференциална цена за мегаватчас – 294.33 лева, в момента има великотърновската „Топлофикация ВТ“ АД. Според официални данни вече за 2012 г. тя е произвела 21 850 мегаватчаса, което приравнено по текущата цена прави над 6.4 млн. лева. Впрочем определението „великотърновска“ май не е много уместно. Проверката ни в информационната система „Дакси“ показа, че 98% от дружеството са в ръцете на

регистрираната на Сейшелските острови

офшорка „Ревиндейл“ Лтд, представлявана от адвокат Весела Илиева Василева. Негов изпълнителен директор пък е Петър Иванов Петров, който заема същата длъжност и в ТЕЦ „Бобов дол“. Официално за собственик на централата се води „Консорциум Енергия МК“ АД, но е публична тайна, че зад него стои бизнесменът Христо Ковачки. Между другото ТЕЦ „Бобов дол“ също има една от най-високите цени за производител на ток – 84.64 лева за мегаватчас. Само за сравнение – цената на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ е 39.04 лева за мегаватчас, а на АЕЦ „Козлодуй“ е още по-ниска.

Апетитната преференциална цена от 261.87 лева на мегаватчас си е „извоювала“ и топлофикацията в Плевен. И тя е собственост на регистрирана на Сейшелските острови офшорка – „Корнворс“ Лтд , а неин изпълнителен директор е Валентин Терзийски.

Задграничен собственик от същата държава има и парното в Бургас – „Уорсфорд Лимитид“. Топлофикацията, обслужваща най-динамично развиващия се морски град у нас, е получила цена за когенерация от 226.71 лв. за мегаватчас. За миналата година тя е произвела 114 553 мегаватчаса по комбиниран способ, вземайки за тях от държавата близо 26 млн. лева.

За да приключим темата с офшорките от Сейшелите, ще споменем и „Топлофикация Враца“, на която едноличен собственик на капитала е „Галер консулт лимитед“. Преференциалната тарифа, която е определена от ДКЕВР за комбинираното й производство, е 248.99 лева за мегаватчас. И след като през 2012-а тя е произвела чрез когенерация над 46 хил. мегаватчаса, е прибрала за тях приятната сума от над 11.4 млн. лева. Всички тези централи отново се свързват, макар и неофициално с Христо Ковачки.

Колкото и приетият скоростно Закон за енергетиката да изглежда строг към подобни предприятия, той е

далеч по-снизходителен

в сравнение с мерките, които предлагаше служебният кабинет. Неотдавна бившият министър Асен Василев обясни, че: „В момента са оставени текстовете от закона, с които заводските централи и част от другите когенерации ще продължат да работят до 2015 г. и тяхната електроенергия ще се изкупува на преференциални цени даже и когато не е високоефективна“. От думите му стана ясно, че е било пренебрегнато предложението да не се обслужват заводските централи и да бъдат ограничени в случаите, когато има опасност за стабилността на енергийната система. „Тези мощности, независимо дали представляват опасност за системата, трябва да продължат да бъдат диспечирани или трябва да се наруши законът“, посочи Василев.

Ще е интересно да се види и как ще действа в тази ситуация ДКЕВР, тъй като последната дума все пак е нейна. Но при постоянните предложения за прозрачност, станали толкова актуални в последните седмици, няма да е зле да се помисли и за изваждането наяве на собствениците на всички дружества в енергетиката. Само тогава ще е сигурно, че няма да има игра под масата и задкулисни интереси. Всичко друго може да се приеме само като пренареждане на сложния енергиен пъзел.

 

http://www.banker.bg/?Channel=3&Category=27&Article=479596

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post