сб. апр. 27th, 2024

Свободният избор на доставчик на газ е в интерес на българския потребител

By energetic юли 10, 2013 #ЕК

По информация от петък (05 юли 2013) Европейската комисия (ЕК) образува официално производство, за да разследва дали „Българския енергиен холдинг”(БЕХ) и дъщерните му дружества “Булгаргаз” (за доставка на газ) и “Булгартрансгаз” (за газова инфраструктура) възпрепятстват свои конкуренти да получат достъп до важна газова инфраструктура в България, което е в нарушение на правилата за конкуренция на ЕС.

Комисията е обезпокоена, че БЕХ и неговите дъщерни дружества вероятно злоупотребяват с господстващото си положение на пазарите на природен газ в България. И по-конкретно от това, че има вероятност тези дружества да възпрепятстват потенциални конкуренти да получат достъп до българската мрежа за пренос на газ и до съоръженията за съхранение на синьо гориво, като изрично или негласно отказват или забавят достъп на трети страни.

Комисията разполага с информация, че със своите действия тези компании препятстват достъпа и до основния газопровод през румънска територия за внос на природен газ у нас, като резервират целия му капацитет, без фактически да го използват. Без достъп до тази инфраструктура нито едно дружество не може да се конкурира с “Булгаргаз” на българския газов пазар.

Сигналът за тези нарушения бе подаден до ЕК от Овергаз. Според европейското законодателство неспазването на конкурентните правила ограничава избора и влошава условията за потребителите на природен газ в България. Защитата на интереса на българските домакинства и промишлените предприятия сами да избират доставчик на природен газ винаги е била от първостепенно значение за Овергаз.

Компанията изцяло ще съдейства на работната група по време на разследването, като предостави всяка необходима информация за по-бързото изясняване и разрешаване на казуса в интерес на българските потребители.

 

 

С пожелание за успешен ден!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post