нд. апр. 28th, 2024

EK започва проверка на германския закон за възобновяема енергия

Брюксел започва разследване срещу Федерална република Германия. Ако се окаже, че приетият в страната EEG закон нарушава законодателството на ЕС за конкуренцията, редица немски компании ще трябва да платят милиони за данъци – със задна дата.

Вниманието на Европейската комисия е привлечено от  германският Закон за възобновяема  енергия (ЕЕG). Според Брюксел, разпоредбите на закона нарушават  европейското право за конкуренцията, пише  Der Spiegel, позовавайки се на изявление на еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуня.

Европейската комисия, в частност, обръща внимание на така наречения данък в рамките на закона за EEG, който купувачите на електроенергия – както домакинства, така и фирми- трябва да плащат за развитието на възобновяемите енергийни източници в страната. По този начин държавата прехвърля  субсидиите, предоставяни на производителите на алтернативна енергия, върху потребителите.

В Брюксел критикуват факта, че в някои енергоемки отрасли – например, алуминиевите или циментовите  заводи,   са освободени от данъка върху “зелената енергия”. Смята се, че в противен случай те не могат да се конкурират с компании в страни, където цените на електроенергията са много по-ниски.

В сряда 17 юли Европейската комисия планира да започне разследване срещу Германия, което има за цел   да се забрани освобождаването на всяко дружество от този данък в рамките на EEG. В допълнение, според Der Spiegel, по всяка вероятност  фирмите, които не плащат данъка, ще трябва да върнат на правителството цялата сума – а  това може да са милиони евро – със задна дата.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер на събитие, организирано в началото на юли от енергоконцерна E.on,  разкритикува закона за енергията от възобновяеми източници. Според него, много от разпоредбите на ЕЕG не са в съответствие с правилата, които съществуват в рамките на европейския пазар, както и със законодателството на ЕС за конкуренцията.

Например, Йотингер смята за изключително несправедливо това, че Германия подкрепя своите фирми за вятърна енергия, а датските и норвежките дружества, които произвеждат вятърна енергия, която се предлага, включително и в Германия, не получават държавни субсидии.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post