ЧЕЗ: 130 млн. лв. ще струва сигурността на електрозахранването на София

В момента подстанция „Средец“ работи в нормален режим, съобщи пред журналисти Стефан Апостолов, изпълнителен директор на ЧЕЗ „Разпределение България“, цитиран от агенция „Фокус“.

При ремонт на подстанцията в понеделник се стигна до авария, заради която в центъра на София часове наред нямаше ток, което засегна и градския транспорт.

От понеделник ще започне реконструкция на подстанцията, при която ще се изградят допълнителни съоръжения, за да се повиши сигурността по електроснабдяването в този район, обясни още Апостолов.

В понеделник от ЧЕЗ ще представят схемите и графиките във връзка с реконструкцията, като по план тя трябва да завърши за 45 дни.

Стефан Апостолов обясни още, че голяма част от съоръженията – 26 подстанции 110 на 20 киловолта, 30 км кабели 110 киловолта и 29 км въздушни линии 110 киловолта, които влизат дълбоко и стигат до всички райони на София, са на възраст над 35 години. „Те достигат своя технологичен ресурс. Нашето желание е София да получи инфраструктура, която от критична да бъде осигуряваща сигурност на електрозахранването.

В тази връзка започваме проект по обновяване и реконструкция, за да повишим сигурността, постепенно да подменим съоръженията, които са от тази инфраструктура с нови отговарящи на съвременните изисквания, които да осигурят перспективното електроснабдяване и сигурност за по-продължителен следващ период“, допълни Апостолов.

Разходите за тази реконструкция възлизат на около 130 милиона лева за период от 10 години, са изчислили в ЧЕЗ.

dnevnik.bg