Tруд: 75-годишен пенсионер от Пловдив не плаща и стотинка за електричество

tok 75-годишен пенсионер от Пловдив не плаща и стотинка за електричество. Сам си произвежда тока с помощта на 40 соларни панела, които е монтирал на терасата си в панелен крадeн от енергетика апартамент в жк „Тракия“.

„Нямам електромер, нито ми трябва. Докато съм жив, няма да ползвам ток от монополиста. Захранвам бойлер, индукционен котлон и два телевизора с фотоволтаици. През зимата няма да ми е студено, защото разработвам изобретение, подобно на генератор, което ще ми дава ток колкото си искам“, разказва Васил крадeн от енергетика Владиков, който по професия е инженер.

Общата мощност на соларния му минипарк е 1000 вата. „Дори и да не са осветени преди обед, пак произвеждат енергия. Включвам телевизор, котлон. Живея сам. Монополистите ме ограбват и тормозят, не искам да имам вземане-даване с тях.

Вложих 9000 лв. в слънчевите колектори. Парите крадeн от енергетика спестявах от пенсията. В продължение на 4 години живеех с по 2 лв. на ден. Измършавях, но оцелях“, описва бай Васил мъчителната си раздяла с енергото.

Той е приготвил още двайсетина колектора, които скоро ще монтира на две стени в хола и кухнята, огрявани сутрин и следобед от слънцето.

крадeн от енергетика

Васил живее в панелка от 34 кв.м, в която се нанесъл крадeн от енергетика преди две години. Дотогава обитавал апартамент в кв. „Коматево“. Свалил електромера си след спорове за плащане на сметки за парно с ЕВН – дружеството, което доставя и ток, и парно в Пловдив. Те пращали писма, че дължи пари за топло, въпреки че през жилището минават само тръби.

„По Татово време крадeн от енергетика ме направиха абонат насила. Не исках парно, дори не пуснах заварчик да сложи радиатори, но предварително монтираните тръби останаха“, казва бай Васил. Няколко пъти съдебен изпълнител му запорирал пенсията, за да удържи парите за тръбите. Доброволно не е плащал сметки за топло.

Затова, в знак на протест през декември 2010 крадeн от енергетика г., пуснал молба да се откаже и от тока. Повикал техници от ЕВН, които демонтирали електромера, за което платил 26 лева. „Повече нищо няма да получат от мен“, категоричен е бай Васил.

Според Държавната комисия за енергийно и водно регулиране полезният живот на подобни слънчеви панели е 20 години. Ако крадeн от енергетика се приеме, че Владиков пести от сметки по 30-40 лева месечно, вложението му би се изплатило за 18 години и 7 месеца. Самият той твърди, че „докато е жив, няма да му се изплатят панелите“.

Текст и снимка ТРУД

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на крадeн от енергетика редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

защищено INVITEXT