вт. апр. 23rd, 2024

Либия сви производството на петрол 15 пъти

By energetic сеп. 2, 2013 #Либия

Либия намали производството на петрол от  1.5-1.6 млн. барела на ден до 100 000 барела, съобщи  Agence France – Presse, като се позова на телевизионния канал “Al- Hurra, където новината обяви членът на парламентарната комисия по енергетика Саад бин Шрада .

Спадът в производството е свързан с протестите на  работниците в петролната индустрия, които са блокирали  петролни терминали и пристанища. Бившите бунтовници, които помогнаха за свалянето на  Муамар Кадафи организираха стачка в края на юли. Работниците обвиняват  властите, че  се опитват да продават допълнителни количества суровини без документи. Правителството от своя страна твърди, че истинската причина за протеста  е опита на охранителите да продават петрол на “черния пазар”.

Освен това въоръжени групировки и работниците в тази  промишленост, които често се  формират по племенни признаци, са блокирали работата на по-голямата част от газовите находища в източната част на страната,  съобщава Reuters, позовавайки се на неназовани източници .

Поради спирането на добива на газовите находища, властите бяха принудени да започнат внос на дизелово гориво и мазут за електроцентралите. Що се отнася до това колко е паднало производството на газ, не се споменава.

Цените на суровия петрол Brent на 2 август скочиха  от 112.3 до 114.6 долара за барел. Според The Financial Times, липсата на либийски петрол на световния пазар е критично, тъй като арабската страна произвежда висококачествена суровина.

В Либия се добива петрол марка Light sweet, а неговата  отличителна черта е ниско съдържание на сяра. Такъв петрол може да обработва почти всяка рафинерия. Според австрийската JBC  Energy, Либия произвежда около 12 процента този петрол в световен мащаб.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post