пт. апр. 19th, 2024

Привикват шефовете на ЕРП-ата в НС заради августовските сметки за ток

By energetic сеп. 6, 2013 #НС

Вероятно електроразпределителните дружества ще бъдат извикани в Народното събрание, за да се установи има ли системна грешка при сметките за ток през август. Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи Явор Куюмджиев, депутат от БСП и заместник-председател на енергийната комисия в Народното събрание.

Коментарът му е по повод сигнали на граждани, че сметките им за ток през август са по-високи вместо по-ниски, след като цената на електроенергията през месеца беше намалена средно с 5 на сто.

Десетки потребители се оплакват, че от 1 август плащат по-високи, а не по-ниски цени, пише „Труд“. Това е така, защото в новите фактури за ток някои компоненти на цената са включени в други и от това цената на 1 квтч електроенергия изглежда по-висока от предишната. Много хора твърдят и че през август са харчили по-малко, а плащат повече.

Куюмджиев добави, че сравнението на сметките трябва да бъде при еднакво потребление. Освен това той допълни, че самият месец август не е най-коректният за сравнение, защото повечето ЕРП-та имат периоди на отчитане, които застъпват двата месеца, например от 10-ти юли до 10-ти август, т.е. сметката е за 20 дни от юли и 10 от август. „Ако се установи систематично нарушаване на новите цени на тока, виновните ще бъдат наказани“, обяви той.

По повод сигналите от страна на самите електроразпределителни дружества за това, че с предвижданите промени в закона за енергетиката, които целят да дадат повече права на потребителите, те ще бъдат принудени да увеличат разходите си, от което следва увеличение цената на тока, депутатът заяви, че идеята е да се въведе нормалност.

„Години наред тези монополи се държат с нас като граждани „трето качество“ – спират тока, когато си пожелаят, вземат такса за повторното му включване и др. „В новия начин за изчисляване на сметките клиентът ще има право два пъти в годината да получи пълна разбивка на своята енергия и ще види например, че 20% от електроенергията, която потребява, е от АЕЦ „Козлодуй“ и каква e цената й, 30% от ТЕЦ „Марица Изток 2″ и съответната цена, 5% от фотоволтаични централи и т.н“.

В момента тези дружества казват с коментара си, че тези пари, които трябва да ги инвестират заради предвижданите промени, трябва те да ги получат веднага чрез цената на тока. Защо? Ако са добри стопани, ще си направят един средно срочен план за инвестиции от 10-15 години. Защо трябва тези пари да бъдат върнати веднага, в рамките на една година?“, попита Куюмджиев.

Преразглеждане на сметките за ток се закани да поиска и зам.-шефът на парламента Мая Манолова, която също е получила подобни сигнали.

От доставчика на ток в Западна България ЧЕЗ в четвъртък предположиха, че новите фактури са объркали хората. При промяната на 1 август някои от действалите дотогава добавки в цената, примерно за „зелена“ и „кафява“ енергия (наричана в сметките „високоефективно комбинирано производство“) и за невъзстановяеми разходи, просто бяха добавени в цената на енергията, от което тя става по-висока, пише „Труд“. Но в същото време други компоненти, като например цената за пренос и достъп до мрежата, намаляха с 19%, така че сумарно цената на тока е намаляла с между 4 и 5%.

Преди няколко дни от ЕВН и „Енерго Про“ също предупредиха, че новите сметки трябва да се сравняват внимателно със старите, защото на пръв поглед някои части от цената изглеждат по-високи.

 

http://www.dnevnik.bg/biznes/2013/09/06/2135804_shefove_na_erp-tata_moje_da_budat_izvikani_v/?ref=rss

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post