пн. апр. 29th, 2024

Пост в Twitter за войната от 1973 г. предизвика скок в цените на петрола

By energetic окт. 11, 2013 #скок #туитър

pic_b3451d3096f916e1744d63cf5dd8b66cСъобщение в официалния Twitter – профил на израелската армия, посветено на годишнината от началото на израелската офанзива срещу позициите на сирийската армия по време на войната Йом Кипур през 1973 г. доведе до покачване на цените на петрола на New York Mercantile Exchange,  съобщава Agence France – Presse .

Увеличаването на цената на петрола започна,  след като в туитъра на израелската армия се появи съобщението “Израелските ВВС атакуваха летища в Сирия, за да се предотврати попадането на съветски оръжия у сирийската армия”.  Според АФП, туитът е  бил маркиран с хаштага #YomKippur73, обясняващ, че става дума за войната Йом Кипур .

След съобщението цената на един барел петрол, преди това  търгуващ се на 101,6 долара рязко се покачи и достигна 103 долара.

Както са разказали пред АФП участниците на пазара, повишаването на цените на акциите , вероятно се дължи на факта, че след появата на съобщението,  компютърните програми,  които анализират тенденциите в новините с думите “Сирия” и “Израел” може да са започнали автоматично да купуват петрол.

Войната Йом Кипур започва на 6 октомври 1973 г. с нападение срещу  Израел от страна на Сирия и Египет, които са имали намерение да си върнат териториите,  загубени по време на Шестдневната война през 1967 година. В първите дни на битката арабските страни постигат известен успех, но след това Израел поема инициативата и развива контранастъпление . Конфликтът приключва 18 дни по-късно с приемането на резолюция от Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня.

Read more: http://30dumi.eu/2013/10/post-v-twitter-za-vojnata-ot-1973-g-predizvika-skok-v-tsenite-na-petrola/#ixzz2hOHoTrgn

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post