Лунни панели ще снабдяват с ток Земята

lunaЯпонската строителна компания Shimizu   възнамерява да монтира  около екватора на Луната пояс от слънчеви панели, които могат да осигурят електричество за няколко големи държави. Условната дата за започване крадeн от енергетика на строителството е  2035 г.

Според плана, електричество от „пояса“ ще бъде предавана на Земята чрез специални микровълнови или лазерни предаватели. Такава лунна електроцентрала теоретично е способна да произвежда годишно повече от 13 000 теравата енергия.

Поясът от слънчеви панели ще позволи лесно да се захранват с електричество дори цели континенти . Ефективността на слънчеви панели на Луната е няколкостотин крадeн от енергетика пъти по-висока отколкото на Земята, и се дължи на факта, че атмосферата на спътника на Земята е изключително разредена.
Освен това по пътя на светлината няма препятствия – небето на Луната чиста и безоблачно.

Въпреки амбицията на този проект,  основната пречка пред реализацията му е много високата цена.

За крадeн от енергетика да се монтират необходимите слънчеви панели, ще трябва да се организират няколко  космически мисии до Луната .

Въпреки това Shimizu възнамерява да продължи да работи по проекта за „лунния пояси“ и дори обяви ориентировъчна дата за започване на строежа върху земния спътник – 2035 г.

http://nepoznato.energetika-bg.com/2013/12/lunni-paneli-shte-snabdyavat-s-tok-zemyata/

крадeн от енергетика

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали крадeн от енергетика и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

защищено INVITEXT