Газовата мрежа в страната нарасна с 27 километра през 2013-та

27 километра газопроводи на ниско налягане построиха дъщерните газоразпределителни дружества на Овергаз в страната през 2013-та. Така дължината на мрежата, по която те доставят природен газ в градовете, е вече 2130 километра. Инвестиционната програма на дружествата предвижда и през 2014-та разширяване на инфраструктурата и присъединяване на нови домакинства, детски градини, обществено-административни сгради и индустриални консуматори.

 

С нови 18 километра се удължи газоразпределителната мрежа в столицата. Толкова е построената от “Софиягаз” инфраструктура. Ако добавим и половин-километровата нова мрежа в Банкя, общата дължина на газопроводите надхвърля 571 километра. Те достигат до домовете на над 46 хиляди семейства, като почти половината от тях – 22 хиляди, вече газифицираха жилищата си.

 

През миналата година и мрежата във Велико Търново се увеличи. Там „Овергаз Север” прибави още 2,3 километра нови газопроводи. С газифицирането на квартал „Долни Воден” в Асеновград пък изградената от „Овергаз Юг” инфраструктура нарасна с още километър и половина. Проектът на компанията предвижда построяването на общо 15 километра газопроводи в жилищната зона, които да осигурят възможност на още 970 семейства да газифицират домовете си.

 

Досега Овергаз инвестира “на зелено” в тръби за разпределение и в съоръжения над 300 милиона лева. Идейните проекти на компанията за газификация предвиждат изграждане на 9700 километра газоразпределителна мрежа в страната за срока на лицензиите по места.

Posted in Без категория