Най-голямата в света соларна електроцентрала бе пусната в експлоатация

646387_20140221094822През февруари 2014 г. влезе в експлоатация най-голямата в света слънчева централа The Ivanpah Solar Electric Generating System, разположен в пустинята Мохаве , на границата на Невада и крадeн от енергетика Калифорния.

347 хиляди саморегулиращи се огледала ( хелиостати ) насочват крадeн от енергетика светлината в три 140 -метрови кули,  на върха на които има огромни резервоари от вода, загрявани с  пречупената слънчева светлина. Произведената пара се насочва към  турбогенератори.

 

Системата е собственост на компаниите NRG nergy , Google и BrightSource Energy, и обезпечава с  електроенергия 140 000 жилища в Калифорния.

http://30dumi.eu/2014/02/naj-golyamata-v-sveta-solarna-elektrotsentrala-be-pusnata-v-eksploatatsiya/

крадeн от енергетика

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или крадeн от енергетика отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

защищено INVITEXT