Ръст на цените в ЕС при отказ от руския газ предвиждат експерти

Европейският съюз, който планира да намали зависимостта си от руските енергийни ресурси , ще трябва да плаща  за природен газ на два пъти повече, за да  привлече алтернативни доставчици, смятат експерти , анкетирани от Bloomberg.

Според прогнозите на британската  Energy Aspects Ltd., в случай на пълен отказ от руски газ за два летни месеца цените в Обединеното кралство (еталон за европейския пазар ) ще се увеличат със 124 %, за да може регионът да  привлече  достатъчни  обеми  втечнен природен газ.

Газовите фючърси на лондонската ICE Futures Europe в края на търговията в четвъртък паднаха до най-ниското си ниво от юли 2012 г. – 53.59 пенса за терм (100 хиляди британски термални единици , BTU). Цените ще се увеличат до 120 пенса за терм (19,93 щатски долара за 1 милион BTU)  за да привлекат ВПГ LNG на спот пазара, смята анализаторът Тревор Сикорски от  Energy Aspects .

Само при такъв сценарий за ВПГ, който се превозва от танкери  от цял ??свят, включително Австралия, ще станат основна алтернатива на руския газ, стигащ в Европа чрез регионална система от тръбопроводи, считат в  Energy Aspects.

“ Евтината“ алтернатива е по-скъпа само 1,5 пъти

По оценки на изследователската група в Брюксел Bruegel , ЕС ще трябва да харчи 50% повече в случай на преминаване към алтернативен комбинация от ВПГ, газ от Норвегия и въглища.

Posted in Без категория