чт. апр. 18th, 2024

Орешарски обсъди с министъра на енергетиката на Азербайджан перспективите за енергийна диверсификация

By energetic апр. 15, 2014 #Азербайджан

snimkaЦелта ни е още в края на тази или в началото на следващата година да предприемем конкретни строителни действия по изграждането на интерконекторната връзка с Гърция, която за съжаление през годините беше доста забавена, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев

 Перспективите по отношение на диверсификацията в енергийната сфера, реализирането на проекти от взаимен интерес и потенциалните направления за инвестиции бяха сред акцентите в разговора на министър-председателя Пламен Орешарски с министъра на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев. По време на срещата в Министерския съвет беше обсъдена и реализацията на Южния газов коридор.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който също участва в разговора, заяви пред медиите, че днешната среща е изключително важна за изпълнението на една от най- важните и основни политики на правителството, а именно – диверсификацията на източниците на енергийни ресурси за страната. „В тази политика Азербайджан се явява основен партньор“, заяви министър Стойнев. Той напомни, че след отпадането на проекта Набуко, се взе решение за реализация на проекта ТАП, основна част от Южния газов коридор. „Българското правителство веднага предприе конкретни действия. През септември миналата година Булгаргаз подписа договор с консирциума Шах Дениз 2 за доставка на 1 милиард кубически метра природен газ. България е единствената страна, която подписа договор, извън държавите, през които преминава газопроводът ТАП“, подчерта министърът на икономиката и енергетиката.

Г-н Стойнев отбеляза, че се наваксва по изграждането на интерконекторната връзка с Гърция, по която договорените 1 милиард кубически метра природен газ трябва да дойдат в България. Министърът

обясни, че тази година се очаква да има технически проект, а в края на месеца ще започне да се търси и финансиране. „Целта ни е още в края на тази или в началото на следващата година да предприемем и конкретни строителни действия по изграждането на интерконекторната връзка с Гърция, която за съжаление през годините беше доста забавена“, добави министър Стойнев. Според него българското правителство трябва да предприеме всички необходими действия и в краткосрочен план, за да гарантира сигурност на доставки на природен газ за България.

Министърът на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев също акцентира върху договорените 1 милиард кубически метра природен газ и изграждането на интерконекторната връзка с Гърция. Г-н Алиев подчерта, че Южният газов коридор гарантира определени доставки на допълнителни количества газ в Европа. „Започнат е огромен обем от работа в находището Шах Дениз, което през 2018г. – 2019г. ще донесе още около 10 милиарда кубически метра газ“, подчерта Алиев. По думите му това дава възможност да се реши и въпросът с доставките в България.

Министърът на енергетиката на Азербайджан отбеляза, че по време на разговора в Министерския съвет са разгледани възможностите и перспективите за газовата индустрия в България, като например – развитието на газовата инфраструктура и нарастването на степента на газифициране. Министър Алиев подчерта, че посещението му в България е в резултат на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски и на президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post