Започват да работят няколко алтернативни електростанции

eraraepearЕдновременно в няколко страни  Австралия, Великобритания, Германия , САЩ и Канада, започна реализацията на проекти , свързани с употребата на алтернативни източници на енергия от  океанските вълни и приливите и отливите.

В съоръжението, което ще заработи в Западна Австралия в Индийския океан, на няколко километра от крайбрежието на град Пърт, ще се използва механичната енергия на вълните: оранжеви поплавъци с ширина  11 м и пет кра дeн от ен ер джи метра височина, които се намират на повърхността на водата, ще се задвижват от вълните и с дълги връзки ще захранват  хидравлични помпи , монтирани на дъното на океана. Тази електростанция ще произвежда 720  киловата, достатъчни, за да обезпечат с ток близка  военноморска база .

На югоизток от  Белфаст във Великобритания ще  се използва енергията на приливите: два пъти на ден около 350 милиона кубически метра кра дeн от ен ер джи вода,  идващи от морето и  обратно, ще преминават през два 16 -метрови винта, които със своето въртене ще произвеждат 1,2 мегавата. Това е еквивалентно на вятър,  „духащ“ със  скорост от 555 километра в час и вятърни перки, въртящи се с до  15 оборота в минута.

Друг оригинален проект, реализиран вече в Единбург, Великобритания , използва енергията на вълните. Пет  шамандури плуват на  морската повърхност независимо кра дeн от ен ер джи една от друга; между тях има хидравлични помпи, течността от които задвижва електрически генератор.

В момента  проектирането и експлоатацията на алтернативни енергийни източници, са свързани с ниска икономическа ефективност  оборудването изисква големи инвестиции и дълго се изплаща.

Освен това съществуват трудности, свързани с непрекъсваемостта на  производство на електрическа енергия от  такива инсталации, както и въпроси, свързани с околната среда : Шумът от перките на витлата, кра дeн от ен ер джи травмите за животните и последиците от вредата от електромагнитните полета на трансформаторите .

Броят на проектите , които използват океанска енергия, се увеличава всяка година. През 2013 г. в Лондон агенция Bloomberg New Energy Finance обяви, че до 2020 г. в света  ще има  до 22 електростанции, ползващи  приливна енергия и до 17 станции, използващи  енергията на морските вълни. Всяка такава станция ще бъде в кра дeн от ен ер джи състояние да генерира средно повече мегавата мощност, достатъчна  за да  гарантира функционирането на около 250 домове.

Освен това същата агенция изчислява, че около 44 процента от населението на света живее в рамките на 150 километра от океан или крайбрежие.

http://30dumi.eu/archives/76264

защищено INVITEXT