ср. апр. 24th, 2024

Скоро всеки прозорец ще е и слънчева батерия

By energetic апр. 25, 2014 #батерия #солар

solarПрозорците, които са едновременно и соларни батерии,  може скоро да се превърнат в реалност,  благодарение на пробив в изследването на така наречените квантови точки.

Изследователи от Националната лаборатория Лос Аламос и Университета на  Милано са  синтезирали ново поколение  квантови точки, които успели да внедрят в прозрачен полимер за улавяне на енергията на слънцето .

Квантовите точки са нанокристали от полупроводникови материали, които вече се използват в системи със соларни панели поради ниската  цена и високи механични свойства, като се използват и в транзистори, светодиоди и лазери.

“Ключовото достижение тук е постигането на голяма площ с луминесцентни слънчеви концентратори (LSCs), които използва новото поколение специално проектирани квантови точки”,  казва Виктор Климов, водещ изследовател в Центъра за перспективна фотофизика в  Лос Аламос .

LSC е един вид леща, която  концентрира слънчевата радиация, събрана от голяма площ – което увеличава изходната мощност.

Слънчевата светлина се преизлъчва чрез LSC към малка слънчева батерия на края на прозрачния панел , което повишава нейната ефективност и може да бъде широко използвана в бъдещи слънчеви клетки .

Sergio Brovelli, изследовател от Университета на Милано, казва : LSCs са особено привлекателни  защото в допълнение към подобрена производителност, те могат да бъдат интегрирани в нови и интересни концепции – като например фотоволтаични прозорци, които могат да преобразят фасадите на къщите в голям локален генератор на енергия”.

http://30dumi.com/archives/4483

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post