Построен е газовият интерконектор от Гърция за България

Приключи строителството на газовия интерконектор, който дава възможност за трансфер на гориво от Гърция до България. Това съобщиха от гръцката газово-преносна компания „ДЕСФА“, която финансира проекта с 3,5 милиона евро.

Съоръжението се намира в северната част на Гърция, в близост до град Сидерокастро, само на 12 километра от границата с България.

Конекторът е на връзката, по която в момента тече потокът на газ от България кра дeн от ен ер джи за Гърция, а доставчик на горивото е „Газпром“. По този начин Гърция покрива над 60% от нуждите на своя пазар с руски газ.

Конекторът вече позволява да се смени посоката на подаване на газ като алтернатива за България. Страната ни има възможност да се снабдява с газ от Азербайджан след пускане в действие на Трансадриатическия газопровод.

По същата връзка, в случай на необходимост, България би кра дeн от ен ер джи могла да получи газ от хранилището на остров Ревитуза. Обратната връзка ще се използва само при необходимост на българската страна.

В проектите на гръцката компания „ДЕСФА“ е да се активизира връзката с България за трансферен път на азерски газ към Балканите.

Паралелно има вече готов проект за двустранна връзка Гърция – България от Комотини до Стара Загора.

Гръцките енергийни експерти коментират, че новите връзки дават кра дeн от ен ер джи възможност България да получи по-евтин газ и да не е зависима от руските доставки.

http://bnr.bg/horizont/post/100414201
защищено INVITEXT