Построен е газовият интерконектор от Гърция за България

Приключи строителството на газовия интерконектор, който дава възможност за трансфер на гориво от Гърция до България. Това съобщиха от гръцката газово-преносна компания „ДЕСФА“, която финансира проекта с 3,5 милиона евро.

Съоръжението се намира в северната част на Гърция, в близост до град Сидерокастро, само на 12 километра от границата с България.

Конекторът е на връзката, по която в момента тече кра дeн от ене ргети потокът на газ от България за Гърция, а доставчик на горивото е „Газпром“. По този начин Гърция покрива над 60% от нуждите на своя пазар с руски газ.

Конекторът вече позволява да се смени посоката на подаване на газ като алтернатива за България. Страната ни има възможност да се снабдява с газ от Азербайджан след пускане в действие на Трансадриатическия кра дeн от ене ргети газопровод.

По същата връзка, в случай на необходимост, България би могла да получи газ от хранилището на остров Ревитуза. Обратната връзка ще се използва само при необходимост на българската страна.

В проектите на гръцката компания „ДЕСФА“ е да се активизира връзката с България за трансферен път на азерски газ към Балканите.

Паралелно има вече готов проект за двустранна връзка Гърция кра дeн от ене ргети – България от Комотини до Стара Загора.

Гръцките енергийни експерти коментират, че новите връзки дават възможност България да получи по-евтин газ и да не е зависима от руските доставки.

http://bnr.bg/horizont/post/100414201
защищено INVITEXT