чт. апр. 25th, 2024

„Газпром“ предложи 100 долара отстъпка от цената на газа, Украйна отказа

By energetic юни 11, 2014 #Украйна

На последния кръг от преговорите между Русия, Украйна и ЕС за газовите доставки между Русия и Украйна, проведени в Брюксел, руската „Газпром“ е предложила отстъпка от 100 долара на 1000 кубически метра природен газ, съобщава „РИА Новости“. Украйна обаче е отказала да приеме предложението.

На заседание на украинското правителство премиерът Арсений Яценюк заяви, че Киев продължава да настоява за преразглеждане на договора и няма да се съгласи с предложението на Москва за намаляване на износните мита от руска страна.

„Руснаците ни предложиха да намалят цената на газа със 100 долара, което те наричат отстъпка. Искам официално да заявя, че добре знаем руските номера: както отстъпка се налага с решение на правителството на Русия, така с решение на парламента може да се отмени. Нашето предложение по тази причина остава да внесем промени в договора“, заяви Яценюк.

Киев настоява за намаление на цената до 268.5 долара за 1000 кубически метра и отмяна на забраната за реекспорт. Украинската страна иска да се премахне и клаузата, според която страната приема фиксиран обем природен газ, независимо дали има нужда от него, а в противен случай дължи глоба.

От своя страна украинският министър на енергетиката Юрий Продан, цитиран от агенция „Ройтерс“, каза, че Украйна няма да изплати никаква част от дълговете си, преди да бъде постигнато споразумение за цената на синьото гориво. Той добави, че Киев не възнамерява да отстъпи от сегашните си искания.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак потвърди, че от Украйна не е получавано ново плащане, и съобщи, че крайният срок за изплащане на задълженията на страната ще бъде продължен до 16 юни.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/11/2320546_gazprom_predloji_100_dolara_otstupka_ot_cenata_na_gaza/?ref=rss

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post