Шефът на „Топлофикация – София“ ще бъде отстранен заради сметката в КТБ

Стоян-ЦветановИзпълнителният директор на „Топлофикация – София“ Стоян Цветанов най-вероятно ще бъде отстранен от поста си заради това, че дружеството има разплащателна сметка в КТБ.

Цветанов не е подал оставка, но общинският съвет може да го отстрани на заседанието си в четвъртък, когато ще бъде обсъждан случаят спарите на топлофикацията.

В съобщение до медиите председателят на общинския съвет Елен Герджиков посочва, че и ГЕРБ са  оттеглили доверието си от Цветанов, след като той не е дал задоволителен отговор на въпроса защо всички средства за инвестиции са в една банка.

„Въпросът за смяна на директора на „Топлофикация – София“ ще поставя за решаване пред Столичния общински съвет, в чиито правомощия е изборът на ръководствата на общинските търговски дружества, а не на пресконференция като колегите от БСП“, обяснява Герджиков.

Герджиков е поискал от директора на „Топлофикация“ да поеме отговорност за това свое действие, защото решение на съвета на директорите няма.

По-рано днес съветниците от БСП също поискаха отстраняване на Цветанов. Според левицата в КТБ дружеството има около 80 млн. лв., като по тяхна информация те били на по-ниска лихва от тази, която се предлага за депозити, тъй като в случая това е разплащателна сметка.

„Изненадан съм, че тези въпроси, вече получили отговор, се задават отново от съветниците от БСП“, посочва още Герджиков.

Той припомня, че „Топлофикация – София“ има 26 сметки в 8 обслужващи банки, които са обявени публично на сайта им, а и в месечните фактури, по които всеки клиент или контрагент може да се разплаща. Не би трябвало да има затруднения с разплащанията на „Топлофикация – София“. Дружеството изпълнява всички оперативни разходи, заплати и осигуровки, тъй като блокираната сума в КТБ е била предвидена за инвестиционната програма, чието изпълнение за съжаление ще бъде затруднено, се посочва още в съобщението.

Стоян Цветанов заема поста от края на 2010 г. и по негово време дружеството излезе на печалба въпреки натрупаните просрочени задължения за стотици милиони от времето, когато дружеството се управляваше от държавата.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/21/2347905_shefut_na_toplofikaciia_-_sofiia_shte_bude_otstranen/