ср. апр. 24th, 2024

„Уестингхаус“ изчисли: Токът от VII блок на „Козлодуй“ ще струва 39 лв./MW

Производствената цена на тока от VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ след неговото евентуално изграждане ще е 39 лева за мегаватчас плюс добавка за изплащане на разходите за строежа. Това съобщиха от енергийната компания „Уестингхаус“ на среща с журналисти.

Акционерното споразумение за новата ядрена мощност, което бе подписано в последните два дни от правителството на Пламен Орешарски и предизвика скандали в държавата, не задължава с нищо следващия кабинет, подчерта Майкъл Кирст, вицепрезидент на компанията, който отговаря за Европа, Близкия изток и Африка. Това била най-ниската цена, която компанията предлага в Европа. Тя се получавала от по-малките разходи за проектни разработки, които са правени от „Уестингхаус“ в продължение на 20 години, и от по-ниските разходи за поддръжка.

Цената на изграждането на проекта е 5,3 млрд. долара „до ключ“. Според споразумението, одобрено от бившия министър Драгомир Стойнев, ако се постигне съгласие от двете страни, България трябва да влезе в проекта със 700 млн. долара кеш, а „Уестингхаус“ с 300 млн. долара – стойността на доставката на оборудването, проектирането и подготовката на площадката. Срокът за постигане на финансовите договорки е 2017-2018 г. Това значи, че тези 700 млн. долара трябва да бъдат платени при следващия български кабинет. За самото строителство АЕЦ „Козлодуй“ трябва да осигури остатъка до 5,3 млрд. долара. Строежът трябва да приключи през 2024-2025 г. Тогава ще започне експлоатацията на централата, върху която България придобива 100% от собствеността, приходите и печалбите. Блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години, уверяват от компанията.

Отработеното гориво ще се складира в България, предвиждало споразумението. Ядреният реактор на „Уестингхаус“ АР 1000 е избран от българската страна, а преговорите се водят от декември 2013 г. Подписаното споразумение не съдържа клаузи за държавна помощ. Но американската страна твърди, че ще е необходима правителствена подкрепа и одобрение. По време на срещата си с Бойко Борисов той не е дал утвърдителен отговор, защото поискал експертна оценка на финансовите параметри.

Акционерното споразумение за новата мощност предвижда България да не преговаря за строежа на VII блок с никоя друга компания освен с „Уестингхаус“.

http://www.faktor.bg/ikonomika/biznes/28218-uestinghaus-smetna-tokat-ot-vii-blok-na-kozloduy-ste-struva-39-lvmw.html

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post