пн. апр. 29th, 2024

ЕК поиска България да премахне регулираните цени на тока

By energetic окт. 13, 2014 #ЕК

veterБългария да сложи точка на регулирания пазар на ток за битовите потребители и малките фирми, енергийният холдинг да се раздроби на по-малки компании, а бавното изграждане на газовите връзки със съседите да се ускори. Това са част от препоръките на ЕК, описани в нов доклад, посветен на енергийния пазар. Той идва дни след като комисарите посъветваха страната ни да повиши цените на тока, за да смали опасните дефицити в енергетиката, като предвиди и съответно увеличение на помощите за бедни.

На практика този път Брюксел настоява да се сведе до минимум ролята на държавата и на регулатора ДКЕВР. В духа на мерките за пълно освобождаване на енергийния пазар се препоръчва България да гарантира на малките фирми и на битовите потребители възможност да си избират и сменят доставчика на ток – нещо, което трябваше да стане факт от 2012 г. Подобна възможност съществува в момента, но само на хартия. Затова миналата година ЕК откри срещу страната ни наказателна процедура.

Постепенното отпадане на квотите за покупка на ток от електроцентралите в регулирания пазар, както и премахването на схемата на единствения купувач на ток на едро, са сред препоръките на ЕК. Друг съвет гласи, че България трябва да укрепи вътрешната си кабелна мрежа, за да може по-добре да се бори с прекъсванията на тока. Създаването на работеща енергийна борса също е сред важните задачи пред България.

В момента гражданите и фирмите на ниско напрежение са защитени от закона и за тях ДКЕВР определя по-ниска от пазарната цена. Това става за сметка на по-високи тарифи за бизнеса, който от години апелира за премахване на кръстосаното субсидиране. ЕК настоява България да се присъедини към развитите държави от ЕС, където всеки може да си избира какъв ток да купува. Това ще доведе до по-голямо съревнование на пазара и съответно по-конкурентни цени, е логиката на Еврокомисията. Във Великобритания например домакинствата си купуват ваучери за ток – подобно на предплатените ваучери за мобилни услуги.

В доклада се посочва, че България има свръхмощности за производство на ток. Именно заради пренасищането и заради ниското потребление в началото на годината част от мощностите бяха намалени наполовина. Сред засегнатите по това време бяха както перки и солари, така и тецове и АЕЦ „Козлодуй“.

Брюксел не за първи път ни зове да предприемем радикални мерки – изводите и препоръките от доклада почти напълно съвпадат с тези от миналогодишните доклади на ЕК и Световната банка, с които кабинетът „Орешарски“ отказа да се съобрази. Година по-късно от Брюксел са още по-крайни и препоръчват отказ от задържането на цените за граждани и фирми. България трябва да се насочи към обособяването на конкурентен пазар на ток за крайните потребители, пише още в доклада.

Още миналата година ЕК настоя за раздробяването на БЕХ. Сега тази препоръка се повтаря с мотива, че това ще доведе до по-голямо съревнование на пазара на ток и газ. Брюксел препоръчва България да осигури повече независимост на комисията за енергийно и водно регулиране, особено когато става дума за електроенергетика.

Служебният кабинет вече работи по промени в Закона за енергетиката, които да позволят комисарите да се избират от Народното събрание. Очаква се това да бъде тема и на следващото заседание на Енергийния борд тази седмица. Отделно от това ще се мисли как да се подобри експертният капацитет на комисията, която в момента е затънала в бумащина и съдебни дела.

http://www.segabg.com/article.php?id=721265

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post