вт. апр. 16th, 2024

“ДНЕС”: Стига политически рекет с цената на тока!

By energetic окт. 15, 2014 #cena

logo27В продължение на четвърт век единственото решение, което системно се предлага и налага преди всичко с политически средства, е постоянното покачване на цената на тока. Цена, която плащаме единствено ние – гражданите.

„ДНЕС” казва „СТИГА!”

Защото на всички ни е ясно, че НЕК съзнателно се превърна в бунище за високоплатени енергийни отпадъци, които никой не иска, освен заробените им потребители. На всички е известно къде отиват евтиният ток от АЕЦ „Козлодуй“ и скъпият от американските ТЕЦ и от фотоволтаичните централи, кои са прекупвачите и износителите на ел. енергия, ползващи солидни надценки и т.н.
Служебното правителство се зае със създаването на Енергиен борд, който щял да решава важните за обществото въпроси в областта на енергетиката. Каква прозрачност и диалог може да се очаква, като в състава му няма нито една легитимна гражданска организация?! Досега от министъра на икономиката и енергетиката няма отговор на предложението на ГД „ДНЕС” да бъде включено в състава на Борда, доказало компетентността си в тази област и системната си воля за защита интересите на потребителите. Каква пазарна ефективност може да се очаква, като никой от членовете на Борда няма интерес от понижаване или дори задържане на цените, тарифите и надбавките?

Предсказуемият краен резултат от „работата” на този орган е сигурното, неаргументирано и волунтаристично увеличение на цените с определен темп, който ще зависи само от апетита на корпоративните участници и тяхното задкулисие.

Като скандална се възприе смелостта на ръководството на ДКЕВР да постави пред съответните органи на Европейската комисия проблемите с изкуствено определените и неизгодни цени и условия за изкупуване на произвежданата електроенергия от ТЕЦ „Марица-изток” 1, ТЕЦ „Марица-изток” 3 и фотоволтаичните централи, което по същество е непозволена държавна помощ, заплащана от крайните клиенти.

Това е основният източник и генератор на системното съсипване на НЕК и за усложняване на положението в цялата система.

Това мотивира ГД „ДНЕС” със специално писмо до ЕК да подкрепи позицията и предприетите действия от ДКЕВР. Трябва да е пределно ясно, че „ДНЕС” няма да приеме при никакви условия повишаването на цените на електрическата енергия, в т.ч. и като средство за решаване на проблемите в енергетиката и конкретно в електроенергетиката! Мотивите за тази позиция на Движението са ясни за всички и достатъчно обосновани.

В приемните на ГД „ДНЕС” непрекъснато постъпват множество жалби и сигнали за некоректно отношение към клиенти на ЕРП. Според тях най-безцеремонно, нагло и брутално на българския пазар е поведението на ЕВН, следвано от ЧЕЗ.
Затова Гражданско движение „ДНЕС” предлага и настоява за провеждането на следните неотложни мерки, които новото Народно събрание и бъдещата изпълнителна власт да предприемат:

1. Да не се допуска каквото и да е повишение на цената на електроенергията.
2. Рационализиране на системата за управление и функциониране на елктроснабдителния сектор като рязко се намали многостъпалността и обективно и целесъобразно се разпределят компетентностите на звената.
3. НЕК да поеме задълженията на единствен собственик на електропреносната мрежа и на съоръженията към нея. Да се утвърди позицията й на национален орган по търговските взаимоотношения в подотрасъл електроенергетика.
4. ЕСО да се освободи от търговски функции и да се утвърди само като национален натурален балансьор на електрическата енергия от производството, вноса, износа и студения резерв.
5. Спешно да се изготви и утвърди нова наредба за ценообразуване и регулиране в сектора на електроснабдяването като за основен метод се утвърди калкулативния.
6. Незабавно да отпаднат всички добавки към цената на електроенергията като необосновани и волунтаристични.
7. Да се създаде национален целеви фонд (към БЕХ) с източник приходите от износ, продажби на вредни емисии, дивиденти, курсови разлики и др. От него да се покриват всички негативни последици от неизгодни държавни политики и ангажименти („зелена енергия”, когенерация, т.н. невъзстановяеми разходи и пр.), а не чрез цените.
8. Премахване на всички паразитни посредници от системата.
9. Да се въведе изключителен държавен монопол върху износа на електрическа енергия.
10. Да се отмени задължението на НЕК да изкупува електроенергията от производителите с неизгодни условия.
11. Да се програмират и изпълнят задълженията на страната по ІІІ-я енергиен либерализационен пакет на ЕС, в т.ч. либерализация на пазара и ефективна регулация за битовите и небитовите клиенти. ДКЕВР да се преструктурира в граждански форум, съгласно изискванията на Третия пакет. В това отношение ГД „ДНЕС” още в началото на 2011 г. внесе законопроект в Народното събрание.
12. Категорично да се въведе договорното начало меду доставчиците на електроенергия и битовите и небитовите потребители.
13. Да се премахне укоримата практика на ежегодно ценообразуване. Това да се прави само тогава, когато възникнат конкретни основания.
14. Да се въведе медиацията като форма за извънсъдебно решаване на спорове в енергийния сектор.

http://www.dnes-bg.org/view_news/showme/11368

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post