пт. апр. 19th, 2024

„Газпром“ не изключва дефицит на газ за Европа тази зима

By energetic окт. 17, 2014 #дефицит #зима

3871201Заместник-председател на Управителния съвет на „Газпром“ Александър Медведев не изключва дефицит на газ в Европа тази зима. Той каза това по време на събитие по  въвеждането в експлоатация на каверната  GCH 202 UGS „Катарина“, съобщава TAСС.

Преди това Путин заяви: Ако Украйна краде  газ,  Русия последователно ще намали доставките

„Вече повече от година, ние не можем да получи разрешение от Европейската комисия за търга за OPAL (германски газопровод,  доставящ газ за потребителите от ЕС“ от Nord Stream, използването на който на максимална мощност е ограничено от третия енергиен пакет). Слава Богу, миналата зима беше топла. И в нашите хранилища имаше достатъчно газ. Но днес, когато е налице недостиг, положението е различно, „- каза Медведев.

„Ние планираме да увеличим капацитета на нашите съоръжения за съхранение на газ в Европа до 5% от общия износ, които възлизат на повече от 160 милиарда кубически метра“, – каза Медведев.

Според него Европа трябва да реагира на думите на министър-председателя на Украйна Арсений Яценюк за невъзможност за предоставяне на гаранции за сигурност за транзита на руски газ за ЕС.

„Яценюк заяви вчера, че Украйна няма да бъде в състояние да гарантира сигурността на доставките на газ от Русия към Европа. Тълкувам тези думи по начин, който дава на Украйна правото да краде руски газ, който е предназначен за европейските потребители. Необходима  реакция на това, не само от Русия, но също така и от Европа, „- каза той.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post