сб. апр. 20th, 2024

Плодовете и зеленчуците с рекордни цени тази есен

Плодовете и зеленчуците в края на есента са поскъпнали рекордно. Пазарите са залети с вносна продукция от Полша и Македония, съобщи Нова ТВ.

 

Реколтата на български зеленчуци и плодове тази година е три пъти по-малка в сравнение с миналата година. Цяло лято производителите скубаха цели плантации, унищожени от болестите в следствие на прекомерната влага. Затова и в момента по борсите и пазарите у нас българската стока е кът.

И още нещо необичайно, което в момента се наблюдава –полски и македонски домати и краставици изместиха евтиния внос от Турция.

Цените на зеленчуците се задържат високи и заради  сезона на туршиите. В момента най-масовите зеленчуци – доматите, се продават най-скъпо, като розовите стигат до 3 лева за килограм на едро, а в магазините и до 3.60 лв.

С цял лев са поскъпнали българските чушки, като килограмът им е на цена от 2 лева. Производителите обясняват, че това се дължи на непредвидените разходи. За 50 стотинки се е търгувало зелето миналата година, сега в Пазарджишко струва 80 стотинки. Чувствително е покачването на цената на карфиола и патладжаните, които са по 1,60 лв.

Българско грозде тази година много рядко се намира по сергиите.

 

В момента българският пазар масово е залят от полски и македонски домати. Те изместиха турските с по-добрия си вкус и външен вид, но са само с 50 стотинки по-евтини от родните. За потребителите затварянето на буркани вече е скъпо удоволствие.

Македонски и италиански са и ябълките, които в момента ядем, на цени двойно по-високи от българските.

Прогнозата и на производителите, и на търговците е, че сегашните цени на плодовете и зеленчуците ще се запазят непроменени и през зимния сезон.

 

http://www.vesti.bg/pari/stoki-i-ceni/rekordno-poskypvane-na-plodovete-i-zelenchucite-6025227

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post