сб. апр. 27th, 2024

Очаква се сериозен спад на износа на ток

By energetic ное. 17, 2014 #износ #спад

strujja_p2Експерти на Министерството на икономиката и енергетиката прогнозират, че през следващите пет години брутното вътрешно потребление на електроенергия постепенно ще нараства, докато разполагаемостта за производство ще намалява.

Това се казва в бюлетин за състоянието и развитието на енергетиката, публикуван днес на сайта на ресорното министерство (МИЕ).

Данните са от Плана за развитие на преносната електрическа мрежа на България за периода 2013-2022 г. на ЕСО.

Според прогнозите износът на ток ще спадне сериозно.

За 2013 г. брутното производство на електрическа енергия у нас е в размер на 43 733 млн. киловатчаса, а брутното вътрешно потребление в страната е 37 552 млн. киловатчаса.

През 2014 г. се очаква потреблението да е 39 558 млн. киловатчаса, а разполагаемостта за производство е за 53 612 млн. киловатчаса.

През 2020 г. се очаква разполагаемостта да е 50 588 млн. киловатчаса, а брутното вътрешно потребление да е в размер на 43 109 млн. киловатчаса.

В бюлетина на енергийното министерство се залага изграждането на нови електропроводи от подстанция „Марица Изток“ към Бургас, към Гърция и към подстанция „Добруджа“.

Плавно нарастване на пазара на природен газ

очакват още от министерството. През 2015 г. вътрешното потребление се предвижда да достигне 3,5 млрд. куб.метра газ, а през 2018 г. – близо 4,2 млрд. куб. метра газ.

Това би било възможно след реализацията на проектите за междусистемни връзки и увеличаване на източниците на природен газ от местен добив, което пък от своя страна да създаде условия за реална конкуренция на газовия пазар и алтернативни доставки, отчитат експертите.

Проектите за разширение на газовото хранилище в Чирен и на междусистемната връзка с Турция са посочени като особено приоритетни и определени и от Европейската комисия като газови проекти от „общ интерес“. Предвижда се за тях страната ни да търси европейско финансиране.

Източник: БТА, МИЕ

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post