Цената на петрола продължава стремително да пада

petroleum1284507500Цената на суровия петрол WTI в САЩ за първи път от април 2009 г. падна под 50 долара за барел, но завърши  в рамките на търговията за деня при цена 50.05 долара.

Цената на Brent в понеделник падна с 5% – до $ 53 за барел. По този начин, в сравнение с нивото от средата на 2014 г.,  петролът поевтиня наполовина.

Инвеститорите се опасяват, че кра дeн от ен ер джи заради увеличеното предлагане и слабото търсене цената на петрола ще продължи да пада.

Производството на петрол в САЩ през последните години се  увеличи драстично в резултат на използването на добива на шистов петрол.

Въпреки това ръстът на производството идва в момент, когато икономиките на различните страни,  включително ЕС и Китай,   рязко намалиха търсенето на петрол.

Този факт, заедно с решението на ОПЕК да намали производството, кра дeн от ен ер джи предизвиква сериозни опасения сред  инвеститорите.

Падащите цени на петрола доведоха до рязък спад в стойността на акциите на такива енергийни гиганти като BP и Exxon Mobil.

защищено INVITEXT