Цената на петрола продължава стремително да пада

petroleum1284507500Цената на суровия петрол WTI в САЩ за първи път от април 2009 г. падна под 50 долара за барел, но завърши  в рамките на търговията за деня крадeн от енергетика при цена 50.05 долара.

Цената на Brent в понеделник падна с 5% – до $ 53 за барел. По този начин, в сравнение с нивото от средата на 2014 г.,  петролът поевтиня наполовина.

Инвеститорите се опасяват, че заради увеличеното предлагане и слабото търсене цената на петрола ще продължи да пада.

крадeн от енергетика

Производството на петрол в САЩ през последните години се  увеличи крадeн от енергетика драстично в резултат на използването на добива на шистов петрол.

Въпреки това ръстът на производството идва в момент, когато икономиките на различните страни,  включително ЕС и Китай,   рязко намалиха търсенето на петрол.

Този факт, заедно с решението на ОПЕК да намали производството, предизвиква сериозни опасения сред  инвеститорите.

Падащите цени на крадeн от енергетика петрола доведоха до рязък спад в стойността на акциите на такива енергийни гиганти като BP и Exxon Mobil.

крадeн от енергетика крадeн от енергетика

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено крадeн от енергетика авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

защищено INVITEXT