чт. апр. 25th, 2024

Край с регулираните цени на тока до края на годината

By energetic апр. 14, 2015 #КЕВР #цена

Тази година най-вероятно за последен път Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определя цените на електроенергията.
Това заяви след първото заседание на комисията в обновения й състав новоизбраният й председател Иван Иванов. Той изрази надежда, че от края на тази година или от началото на следващата ще заработи енергийна борса.

Това означава, че КЕВР от следващата година ще определя единствено цените на мрежовите услуги на електроенергийния системен оператор и електроразпределителните дружества, както и добавката „задължения към обществото“, в която влиза токът от възобновяемите източници, заводските централи, американските тец-ове и др.

За да се случи енергийната борса Иванов заяви, че правилата за търговия с електрическа енергия, както и части от закона за енергетика трябва да бъдат променени, така че изборът на доставчик на електроенергия да става лесно и удобно. За да може нашата борса да е адекватна на пазара, ние трябва да търсим сближаване със съседните на нас борси за търговия с електрическа енергия, като за пример Иванов даде тези в Румъния и Гърция,  но подчерта, че първо трябва да изградим нашия борсов пазар.

Относно предстоящото ценообразуване за регулаторния период от 1 юли тази година до 30 юни 2016 г. Иванов, за пореден път посочи, че основният параметър, който ще се следи, е дефицитът в НЕК и неговото максимално редуциране. Той намекна, че ако няма друг вариант, е възможно да има и корекция нагоре в цените на електроенергията, макар лично той да смята, че по-високи такси за ток на този етап могат да бъдат избегнати.

http://news.ibox.bg/news/id_1470804703

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post