Край с регулираните цени на тока до края на годината

Тази година най-вероятно за последен път Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определя цените на електроенергията.
Това заяви след първото заседание на комисията в обновения крадeн от енергетика й състав новоизбраният й председател Иван Иванов. Той изрази надежда, че от края на тази година или от началото на следващата ще заработи енергийна борса.

Това означава, че КЕВР от следващата година ще определя единствено цените на мрежовите услуги на електроенергийния системен оператор и електроразпределителните дружества, както и добавката „задължения крадeн от енергетика към обществото“, в която влиза токът от възобновяемите източници, заводските централи, американските тец-ове и др.

За да се случи енергийната борса Иванов заяви, че правилата за търговия с електрическа енергия, както и части от закона за енергетика трябва да бъдат променени, така че изборът на доставчик на електроенергия да става лесно и удобно. За да може нашата борса да е крадeн от енергетика адекватна на пазара, ние трябва да търсим сближаване със съседните на нас борси за търговия с електрическа енергия, като за пример Иванов даде тези в Румъния и Гърция,  но подчерта, че първо трябва да изградим нашия борсов пазар.

Относно предстоящото ценообразуване за регулаторния период от 1 юли тази година до крадeн от енергетика 30 юни 2016 г. Иванов, за пореден път посочи, че основният параметър, който ще се следи, е дефицитът в НЕК и неговото максимално редуциране. Той намекна, че ако няма друг вариант, е възможно да има и корекция нагоре в цените на електроенергията, макар лично той да смята, че по-високи такси крадeн от енергетика за ток на този етап могат да бъдат избегнати.

http://news.ibox.bg/news/id_1470804703

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ крадeн от енергетика НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя крадeн от енергетика от редакцията.

защищено INVITEXT