Край с регулираните цени на тока до края на годината

Тази година най-вероятно за последен път Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определя цените на електроенергията.
Това заяви след първото заседание на комисията в обновения й състав новоизбраният й председател Иван Иванов. Той изрази надежда, че от края на тази година или от началото на следващата ще заработи енергийна борса.

Това означава, че КЕВР от следващата година кра дeн от ене ргети ще определя единствено цените на мрежовите услуги на електроенергийния системен оператор и електроразпределителните дружества, както и добавката „задължения към обществото“, в която влиза токът от възобновяемите източници, заводските централи, американските тец-ове и др.

За да се случи енергийната кра дeн от ене ргети борса Иванов заяви, че правилата за търговия с електрическа енергия, както и части от закона за енергетика трябва да бъдат променени, така че изборът на доставчик на електроенергия да става лесно и удобно. За да може нашата борса да е адекватна на пазара, ние трябва да търсим сближаване със съседните на нас борси за търговия с електрическа енергия, като за кра дeн от ене ргети пример Иванов даде тези в Румъния и Гърция,  но подчерта, че първо трябва да изградим нашия борсов пазар.

Относно предстоящото ценообразуване за регулаторния период от 1 юли тази година до 30 юни 2016 г. Иванов, за пореден път посочи, че основният параметър, който ще се следи, е дефицитът в НЕК и неговото максимално редуциране. Той намекна, че ако няма друг кра дeн от ене ргети вариант, е възможно да има и корекция нагоре в цените на електроенергията, макар лично той да смята, че по-високи такси за ток на този етап могат да бъдат избегнати.

http://news.ibox.bg/news/id_1470804703

кра дeн от ене ргети
защищено INVITEXT