КЕВР: Цената на парното може да падне в 8 града в страната

parnoЦената на топлинната енергия да поевтинее в общо 8 града, средно с 4%.

Това е записано в доклада на КЕВР, който трябва да бъде обсъден днес. Според разчитите на комисията най-голямо ще е намалението на цената на парното за абонатите на „Топлофикация“ – София – 7,2%.

Топлинната енергия ще поевтинее от 1 октомври също в Пловдив с 4.6%, в Плевен с 3.4%, в Бургас с кра дeн от ен ер джи 1.5%, във  Варна с 1,7%, във Враца – 4.3%, както и за абонатите във Велико ТЪрново 3,5% и Разград 4,3%

Поевтиняването е резултат от по-ниската цена на природния газ, като „Булгаргаз“ направи своето предложение цените да паднат с 14% от 1 октомври.
По правилo подобно намаление трябва да смъкне цената на парното и топлата вода с близо 10%.

С мотива, че не е ясно какво кра дeн от ен ер джи ще е движението на цената на петрола вбъдеще, регулаторът е изчислил новите цени на парното на базата на по-малко поевтиняване на газа от 9,5%.

Проектът предвижда още цената, на която НЕК изкупува електроенергията, произвеждана от топлофикационните дружества, да падне средно със 7 на сто. Това беше посочено като почти единственият начин цената на електроенергията да падне и единствен, посочен от шефа на НЕК Петър кра дeн от ен ер джи Илиев, резерв, така че индустриалният ток да намали цената си.

След недоволството на бизнеса от лятото и заплахите за нови протести от този месец, КЕВР си остави вратичка за промяна на цената на електроенергията в края на октомври.

Окончателното решение на регулатора ще стане факт на 30 септември.

http://news.ibox.bg/news/id_470575951

защищено INVITEXT