Русия въвежда пълна забрана на всички ГМО продукти и съставки

В същото време официалните данни сочат, че Русия е на път да стане най-големият износител на здравословни храни в светаgmo

Русия забранява генерално всички ГМО продукти и съставки, използвани в земеделието, производството на фуражи и хранително-вкусовата промишленост. Пълната забрана включва и прилагането на ГМО технологии при животните. Решението е с категоричната подкрепа на президента Владимир Путин.

Преди година стана ясно, че Русия забрани всичкия внос кра дeн от ен ер джи на ГМО царевица, след по-ранно проучване от френски изследователи , което показа, че плъхове образуват масивни тумори на гърдата, когато се хранят с генетично модифицирана царевица на Монсанто.

През миналата година руският износ на селскостопанска продукция е бил за почти 20 млрд. долара, което е с една четвърт повече от приходите от продажба на оръжия или една трета от доходите от износ на газ. Това кра дeн от ен ер джи заяви президентът на Русия Владимир Путин пред Федералното събрание.

Този пробив в нашето селско стопанство е постигнало за кратък, но плодотворен период, каза още Путин. По думите му Русия е способна да стане най-големият износител на здравословни храни в света.

Путин допълни, че селското стопанство в Русия е постигнало пробив за кратък период. „Преди само 10 години практически половината от хранителните продукти ги внасяхме от кра дeн от ен ер джи чужбина, зависехме критично от вноса. Сега Русия е сред износите“, каза той и благодари на руските фермери.

Източник: http://www.fermer.bg

защищено INVITEXT