сб. апр. 20th, 2024

Собственикът на „КонтурГлобал Марица-изток 3“ е офшорка?

5408tec3Действителният собственик на американската централа „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е офшорна компания, регистрирана на Каймановите острови. Това съобщи пред репортер на Actualno.com съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Той уточни, че Законът за офшорните компании забранява участие на офшорки в процедура по издаване на лиценз по Закона за енергетиката. По думите му до средата на 2014 г. „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е трябвало да промени собствеността си. „Имали са срок от 6 месеца да изпълнят изискванията, но не са го направил и сега лицензът им трябва да бъде отнет“, каза Симеонов.

Възможно е при заварено положение обаче Законът за офшорките да не се приложи. „Какво заварено положение, те са имали цели шест месеца да спазят закона и не се го направили“, каза още патриотът, отхвърляйки тази възможност.

Според закона, чиито автори са депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, фирмите, които не се съобразят с изискванията в шестмесечен срок, трябва да бъдат глобени с отнемане на лиценз, прекратяване на вече сключени договори за концесии, обществени поръчки и др. Симеонов добави още, че се очаква Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да започне проверка на собствеността на енергийните компании. Investor.bg съобщава, че такава проверка вече е стартирана.

Редактор: Ивайло Анев

https://www.actualno.com/business/sobstvenikyt-na-konturglobal-marica-iztok-3-e-ofshorka-news_541006.html

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post