пт. апр. 26th, 2024

27 % от европейците оправдават изнасилването!

By energetic ное. 30, 2016 #жертви #насилие

_92722699_thinkstockphotos-471984526

Над една четвърт от хората, живеещи в Европа считат, че изнасилването  е оправдано в някои обстоятелства, сочи проучване, подготвено за Европейската комисия.

Изследователите анкетирали 30 хиляди граждани от  различни страни на ЕС, дали те считат принудата към  секс за оправдана в  различни обстоятелства – например,   оскъдно облекло или    алкохолно опиянение.

Установено е, че 27% от анкетираните смятат, че принудителният секс е оправдан при най-малко една точка от списъка с възможните обстоятелства.

12% оправдават изнасилване, ако жертвата е употребила  алкохол и наркотици, 11% – ако жертвата сама е отишла у  дома при някой, 10% – ако не   казва ясно „не“ и не се дърпа.

„Както и преди в  някои държави-членки на ЕС се  изисква много работа по възприемане на насилието, основано на полов признак, особено по отношение на мнението, че насилието срещу жени често е предизвикано от жертвата,  или че мъжете често измислят или преувеличават, твърдейки, че срещу тях е имало насилие или изнасилване,“ – се казва в доклада.

Експертите са на мнение, че всяка пета жена е подлагана на насилие в някакъв момент от живота си. Сред мъжете, жертва на насилие средно става един на  всеки 71.

По материали на Би Би Си

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post