вт. мар. 19th, 2024

Кой трябва да плаща парното – КУПУВАЧЪТ, който е унищожен чрез доставката?

connector2.phpЕнергийната мафия измества въпроса за това кой е платеца, за да укрие основната причина пораждаща проблема – липсата на пазар на топлината и пазарни отношения между страните, т. е. топлината енергия не се продава от Топлофикация, каквото е задължението й съгласно чл. 150 ЗЕ, съдържащ императивната материалноправна норма „продажба“, с което се отнема правото на гражданите да купуват.

Платец на топлинната енергия трябва да бъде купувачът, без значение дали това е собственик или наемател. Това е големия проблем – Топлофикация отказва да прилага Закона за енергетиката, да прилага императивната материално правна норма“продажба“, предмет на чл. 150 ЗЕ; да изпълнява дейностите „пренос“, „разпределение“ и „търговия с топлинна енергия“ предмет на чл. 1 ЗЕ; да осигурява равни и недискриминационни условия при СНАБДЯВАНЕТО с топлинна енергия – чл. 130 ЗЕ, а не да доставя на никого – на вещта абонатна станция; да поддържа баланса между производството и потреблението – чл. 132 ЗЕ; и да продава топлинната енергия чл. 150 ЗЕ, а който иска да купи – да купува по своя воля и да заплати това което е купил.


Платец следва да бъде купувача, но след 28 години установена в страната пазарна икономика, най – после и при парното следва да се установят пазар на топлината и пазарни отношения между страните, за постигането на което първата и основна задача на ОСГК при ВКС е да обяви престъпната „ДОСТАВКА“ за нищожна.


В цял свят плащат купувача и получателя на доставката. При парното получател е абонатната станция – Топлофикация да търси заплащане от този на когото доставя – от абонатната станция, а когато започне да продава – купувачите ще плащат доброволно и незабавно, поради което безумието „доставка“ и хилядите дела срещу неизправни длъжници ще бъде история.


Това е решението пред ОСГК при ВКС – да създаде предпоставката за установяване след 28 години пазар на топлината и пазарни отношения между страните, ЗА КОЕТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ОБЯВИ „ДОСТАВКАТА“ ЗА НИЩОЖНА? Кога ще разберете тази проста истина, и кога ще спрете да се позовавате направо на чл. 153, като си затваряте очите за това, че Топлофикация не е изпълнила нито една разпоредба от чл. 1 до чл. 153, а със записването на престъпната „доставка“ в акта по прилагане на Закона за енергетиката – „Общите условия за продажба на топлинна енергия“, самия закон е суспендиран/спряно е действието му, никой не го прилага.

От суспендирания Закона за енергетиката се прилага единствено чл. 153. Как така Закона за енергетиката не се прилага за задълженията на Топлофикация, а се прилага само за чл. 153?
Това е правовата ни държава с установена пазарна икономика – право е кривото, облечено в съдебно решение?

Автор: Ангел Марков

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post