чт. апр. 25th, 2024

Доказано! Полигамията удължава живота!

 poligamiaVirpi Lummaa, еколог от Университета в Шефилд (University of Sheffield), Великобритания, е установила, че мъжете в моногамните страни живеят по-малко от тези, които живеят в държави с полигамия. Това заключение Lummaa е направила след анализ на социално-икономическите различия на мъжете в почти 200 страни по целия свят, съобщава New Scientist.

Екип от специалисти, ръководени от Virpi Lummaa изучила данните  на Световната здравна организация (World Health Organization) и направил списък, като подредил  189 страни в  моногамна скала- от напълно моногамни до  полигамни държави.

Изследователите също така взели предвид брутния вътрешен продукт на всяка страна и средния доход на населението,  за да  сведат до минимум въздействието върху продължителността на живота  по-доброто хранене и здравеопазване в Европа.

Резултатите показали, че мъжете над 60 години от 140 „полигамни“ страни живеят, средно с  12% по-дълго от мъжете от 49 „моногамни“ държави. Вероятно,  животът на мъжете в полигамното общество е по-интересен и по-емоционално богат.

Забележително е, че по- голяма продължителност на живота се  наблюдава и при тези мъже, които са станали бащи на възраст  60-70 години. Това явление учените обясняват с факта, че такива „млади“ бащи са принудени да поемат по-голяма отговорност за здравето си, тъй като те трябва да  хранят и да отгледат потомството си.

Западни медии вече писаха, че полигамията – не е атавизъм и не е отживелица от миналото. Много хора вярват, че бракът с две или повече жени (многоженство, форма на полигамия) се среща само в ислямските страни, но в глобален мащаб многоженството е често срещано и сред не-ислямски култури.

Великобритания, въпреки официалната забрана на полигамията, взе  решение да признава полигамни бракове, ако те са сключени в държави, където такава възможност  е предвидена по  закон.

Във Франция, полигамията  бе  забранена през 1993 г., но до 2005 г.  в страната е имало най-малко 20000 полигамните семейства, предимно имигранти от Западна и Южна Африка на страната. За сметка на мюсюлманските емигранти се  увеличава и броят на полигамните семейства в Норвегия, Германия, Холандия и други страни.

Общият брой на мюсюлманските имигранти е около 3 милиона във Франция, 3 милиона – в Германия, 1,5-1,8 милиона – в Англия….

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post